Τ. Μπιρμπίλη: Οι περιφερειακοί σχεδιασμοί πρέπει να υλοποιούνται

Μία ημέρα πριν από τη κρίσιμη συνάντησή της με το δήμαρχο Κερατέας Κώστα Λεβαντή, αύριο Πέμπτη 28 Απριλίου στις 18:00 το απόγευμα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ fm ήταν αποκαλυπτική για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων:

«Το θέμα της Κερατέας πρέπει να γίνει ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα των απορριμμάτων. Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία», σημείωσε και συμπλήρωσε «οι περιφερειακοί σχεδιασμοί όταν γίνονται, πρέπει να υλοποιούνται».

Ενώ, σε ό,τι αφορά την αλλαγή της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ που ζητούν κάτοικοι και φορείς της Κερατέας, η κ. Μπιρμπίλη, υπογράμμισε: «θα πρέπει να πειστούμε ως προς το εφικτόν της πρότασης».

Όσον αφορά στην κίνηση Παπουτσή για την πασχαλινή εκεχειρία, σημείωσε με έμφαση ότι ήταν συνολική κυβερνητική επιλογή.

«Ήταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία, κυρίως του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών».

Όχι σε νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Η υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm, εμφανίστηκε αντίθετη με τυχόν ρύθμιση που θα καλύπτει πολεοδομικά και περιβαλλοντικά τα αυθαίρετα μόνον για εισπρακτικούς λόγους, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους είχε λυθεί με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

Η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς όπως υπογράμμισε τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα, είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τους ημιυπαίθριους, η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως το ζήτημα επιλύθηκε εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και σημείωσε πως «το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοιχτό».

Για ΔΕΗ και πόρισμα Ρακιντζή

Αναφερόμενη στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και στο πόρισμα Ρακιντζή, η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ έχουν παύσει και το πόρισμα έχει πάρει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως «η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση σχετικά με την αρτιότερη προετοιμασία και τον συντονισμό όλων των πλευρών ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Για να διάβάσετε το ρεπορτάζ σχετικά με την κρίσιμη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τη Δημοτική Αρχή Λαυρεωτικής για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα, κάντε κλικ εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ