στον-εισαγγελέα-διαφθοράς-ακόμη-μία-υ-151664
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.08.2015 | 14:31

Στον εισαγγελέα Διαφθοράς ακόμη μία υπόθεση της ΔΕΠΑΝΟΜ

Στον εισαγγελέα Διαφθοράς κατέληξε ακόμη μία υπόθεση της ΔΕΠΑΝΟΜ, της εταιρείας του Δημοσίου που αναλάμβανε την κατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για τρία έργα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είχαν «διογκωθεί» και τελικά παρελήφθησαν με διάφορα προβλήματα και αυθαιρεσίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΑΝΟΜ από το 1997 έως το 2010 έχουν παραπεμφθεί σε δίκες και για άλλες, παλαιότερες υποθέσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» τα στοιχεία για τα έργα της ΔΕΠΑΝΟΜ στο «Σωτηρία» συμπεριελήφθησαν προ μηνός στην ετήσια έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. «Τα τρία έργα είχαν χαρακτηριστεί με υπουργικές αποφάσεις ως “ειδικά”, γεγονός που επέτρεψε τη δημοπράτησή τους χωρίς ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς, με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων και, εν τέλει, την κατακύρωσή τους σε δύο εταιρείες, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν στενή συγγενική σχέση μεταξύ τους», αναφέρει η ετήσια έκθεση.

Τα σώματα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίων Εργων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση κατέληξαν ότι:

• Η ΔΕΠΑΝΟΜ προέβη σε υλοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

• Η δημοπράτηση του έργου έγινε «εκ συστήματος και κατ’ εξακολούθηση με κατάχρηση της διαδικασίας παραγωγής δημοσίων έργων. (…) Επιπλέον, δημιουργήθηκε αντικειμενική αδυναμία ελέγχου οποιασδήποτε νόμιμης διαδικασίας. Σχηματίστηκε η εντύπωση συστηματικής εκ των υστέρων κάλυψης αποσπασματικών εργασιών, που αυθαίρετα “κρίθηκε” ότι χρειάζεται το νοσοκομείο, καθώς και διασπάθισης των πιστώσεών του, με αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα».

• Διαπιστώθηκε ότι στον τελευταίο όροφο του κτιρίου «300 Γυναικών» είχαν γίνει και άλλες παρεμβάσεις και κτιριολογικές προσθέσεις, των οποίων η χρηματοδότηση  και  η εκτέλεση δεν ενέπιπτε στα καταγεγραμμένα έργα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο γενικός επιθεωρητής, η ΔΕΠΑΝΟΜ υποχρεώθηκε τελικά το 2014 να εντάξει τις παράνομες κατασκευές στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και κατόπιν προχώρησε η διοικητική παραλαβή του έργου.

Οπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Μιλτιάδης Παπασταματίου, το έργο παρελήφθη διοικητικά πέρυσι με εντολή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών ξεκίνησε τη λειτουργία του. «Είναι ένας πνεύμονας για τη λειτουργία του νοσοκομείου μας», σημειώνει. Από τον Νοέμβριο του 2013 η ΔΕΠΑΝΟΜ συγχωνεύθηκε με τον ΟΣΚ στις Κτιριακές Υποδομές. «Τα περισσότερα έργα της ΔΕΠΑΝΟΜ έχουν πια τελειώσει. Η δυσκολία όμως είναι ότι υπάρχουν πολλές δικαστικές εκκρεμότητες, οι εργολάβοι διεκδικούν άνω των 30 εκατ. ευρώ», λέει ο δ. σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών, Ηρακλής Δρούλιας. «Οσον αφορά τις παλαιές υποθέσεις, όλα τα διοικητικά συμβούλια από το 1997 έως το 2010 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Υπήρχε ένα ειδικό καθεστώς για τη δημοπράτηση έργων από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και κατά τη γνώμη μου από εκεί πήγαζε το πρόβλημα. Δημοπρατούνταν έργα με προμελέτες και επόμενο είναι, όταν τις μελέτες εφαρμογής τις κάνει ο εργολάβος, στην πορεία να αυξάνεται το κόστος. Τα παλαιά στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ, πάντως, υποστηρίζουν ότι όλα ήταν νόμιμα, αφού αυτός ήταν ο τρόπος δημοπράτησης».

Πηγή: «Καθημερινή»