στην-παλαιστίνη-ο-σκουρλέτης-υπέγραψ-410867
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.11.2017 | 19:21

Στην Παλαιστίνη ο Σκουρλέτης -Υπέγραψε δήλωση συνεργασίας

Με την υπογραφή κοινής Δήλωσης για την συνεργασία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Yasser Arafat, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών, Dr. Rami Hamdallah και τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Dr. Hussein Al-Araj.

Η Δήλωση που υπεγράφη νωρίτερα από τους δύο υπουργούς, επισημαίνει τη σημασία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την πρόθεση διεύρυνσης των σχέσεων και των κοινών δραστηριοτήτων σε επίπεδο τοπικών Αρχών. Αναφέρεται στην επέκταση της συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων σε τεχνικά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα και προβλέπει τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση όλων των σχετικών θεμάτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα γίνει δεκτός από την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Ο κ. Σκουρλέτης μετέβη στην Ραμάλα σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, όπου συναντήθηκε αρχικά με τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό. Αμέσως μετά, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο κ. Σκουρλέτης και ο Dr. Hussein Al-Araj, παρουσία του Πρωθυπουργού, συνυπέγραψαν τη Δήλωση για την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε τα εξής, μετά την υπογραφή της κοινής Δήλωσης:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για την παρουσία μου στην Παλαιστίνη και να μεταφέρω τα βαθιά αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού, ο οποίος επί δεκαετίες συγκινείται και εμπνέεται από τον αγώνα σας. Η διαχρονική στήριξη του Παλαιστινιακού λαού από την Ελλάδα δεν έχει, βεβαίως, μονάχα συναισθηματικό υπόβαθρο. Αγωνίζεται για μια πατρίδα, κι εμείς, όπως ιστορικά μας επιβάλλεται, μα και η συνείδησή μας ορίζει, τασσόμαστε με το δικαίωμα όλων σε μια πατρίδα.

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, επιμένοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι μονόδρομος, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των λαών της ευρύτερης περιοχής. Ώστε η ποικιλομορφία που τη διακρίνει, σε πολιτισμικό και θρησκευτικό επίπεδο, να πάψει κάποτε να αποτελεί λόγο διαίρεσης και αντιπαράθεσης. Και να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό πλούτο, μέσω της σύνθεσης και της συνεργασίας, έστω κι αν αυτό δύσκολα μπορούν να το φανταστούν κάποιοι σήμερα, απ’ όποια πλευρά κι αν βρίσκονται.

Αλλά, ας μην αφήσουμε την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή να χαθεί πίσω από τα τείχη της αδικίας και των βασάνων.

Η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει η Ελλάδα το Παλαιστινιακό ζήτημα, μα και συνολικά την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, έχοντας επίγνωση του σημαντικού ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσουν ευρύτερα αυτές οι περιοχές, φάνηκε έμπρακτα τόσο από το ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης, τον Δεκέμβριο του 2015, όσο και από διεθνείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που ακολούθησαν. Θα θυμίσω μόνο τις δύο σημαντικότατες διασκέψεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες:

Τη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή (29-31 Οκτωβρίου), την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών.

Τη 2ηΕυρω-Αραβική Διάσκεψη, (9-10 Νοεμβρίου).

Θέλω να υπενθυμίσω τα όσα δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ευρω-Αραβική διάσκεψη:

“Καθίσταται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με στόχο μια δίκαιη λύση στη βάση των δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Μια θέση που σταθερά η ελληνική πλευρά διατυπώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.”

Η επίσκεψή μου στην Παλαιστίνη θα ήθελα να ιδωθεί ως μια έμπρακτη και ειλικρινής προσπάθεια για την καλύτερη και μεθοδικότερη οργάνωση της φιλίας μας με τον Παλαιστινιακό λαό και την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Yasser Arafat, ο κ. Σκουρλέτης ξεναγήθηκε στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του. Στο βιβλίο επισκεπτών, ο Υπουργός Εσωτερικών έγραψε:

«Με απέραντο σεβασμό για έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της πατρίδας του, αλλά ταυτόχρονα έγινε παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και έμπνευσης για όλους τους καταπιεσμένους που αγωνίζονται για την ελευθερία. Τον τιμούμε όπως προστάζει η ιστορία και η συνείδησή μας».