Σοκάρουν οι δανειστές για την α’ κατοικία: Χρειάζεται η απειλή της έξωσης – Ο αποκαλυπτικός διάλογος με την κυβέρνηση

Πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί όλους αυτούς τους μήνες που η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις των δανειστών συν τω χρόνω να αυξάνονται.

Στη συνάντηση που είχανε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο των θεσμών, οι τελευταίοι εξέφρασαν για ακόμη μία φορά ακραίες πιέσεις, ενώ στον απόηχο των πιέσεων το μήνυμα των δανειστών ήταν ένα: «Χρειάζεται η απειλή της έξωσης για να πληρώσουν τα δάνειά τους οι πολίτες».

Οι διάλογοι, που δημοσιεύει το «Έθνος», ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Σταθάκη και Τσακαλώτου αντίστοιχα, πραγματικά σοκάρουν.

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ που καμία άλλη κοινωνία στο εξωτερικό δεν έχει βιώσει. Εχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία βρίσκεται στο 26% με αποτέλεσμα να μην έχουν πληγεί μόνο τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τα μεσαία. Δεν αντέχει να υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας.

Θεσμοί: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους.

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δεν είναι όπως στην Αγγλία. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.

Θεσμοί: Με τις δικές σας προτάσεις δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως στη Γαλλία. Δεν μπορεί να η Ελλάδα να μην έχει ένα τέτοιο πλαίσιο.