σκουρλέτης-πάνω-από-7-000-μόνιμοι-στην-καθ-66528
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 06.11.2017 | 15:05

Σκουρλέτης: Πάνω από 7.000 μόνιμοι στην καθαριότητα των δήμων -Τι είπε για προσλήψεις

«Οι μόνιμες θέσεις για τον διαγωνισμό των ανταποδοτικών υπηρεσιών Καθαριότητας των δήμων αναμένεται να είναι άνω των 7.000», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της ΠΟΠ – ΟΤΑ.

«Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα βγει σε λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, με ένα νούμερο προκήρυξης μόνιμων θέσεων εργασίας που από ότι μαθαίνουμε από τα τελευταία στοιχεία, θα ξεπερνάει τις 7.000 για το σύνολο των δήμων της χώρας, είναι κάτι σημαντικό από μόνο του», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Ένας διαγωνισμός που για πρώτη φορά γίνεται μετά από το 2009, έχει και αυτός την πραγματική του αξία, γιατί δημιουργεί τόσες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση, έναν χώρο που κατά κύριο λόγο οι ελαστικές μορφές εργασίας είχαν εισχωρήσει μέσα στην καθημερινή του λειτουργία. Έχει μία τεράστια σημασία, έχει μία διπλή σημασία, γιατί αυτό γίνεται μέσα σε περίοδο πολιτικών λιτότητας, θεωρώ ότι στέλνει ένα σήμα για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και μπρος».

Ουσιαστικά ο υπουργός αποκάλυψε ότι και μετά τις πρόσθετες αιτήσεις που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ο τελικός αριθμός των προσλήψεων των εργαζομένων που υπάγονται στο άρθρο 24 του Ν_4479_2017  θα ξεπεράσουν τις 7.000, μετατρέποντας τον συγκεκριμένο διαγωνισμό  στον μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε δήμους.

Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι με το νέο νόμο θα «ενταχθούν και οι συμβασιούχοι στο καθεστώς των ΜΑΠ, καθώς και η αποζημίωση για εκείνα τα χρόνια που δεν τους είχαν δοθεί».

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης, σημείωσε ότι η «χώρα προσπαθεί να αποκαταστήσει μία σχέση ανάμεσα στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο -φέτος είμαστε στο 1 προς 4, του χρόνου 1 προς 3 και μετά τον Αύγουστο του 2018 ουσιαστικά παύει αυτή η δέσμευση που είχε επιβληθεί από το πρώτο μνημόνιο σε σχέση με τον κανονισμό προσλήψεων απολύσεων» και τόνισε: «Είναι τραγικό οι βασικές πολιτικές δυνάμεις, η αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί, με διαπιστωμένη την υποστελέχωση που υπάρχει, ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην αναλογία 1 προς 5».

Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του υπουργού Εσωτερικών:

«Φίλες και φίλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους,

Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό και το λέω με εντελώς ειλικρινή διάθεση, καταρχάς βλέπω ότι είναι λιτός ο χώρος και όλη η διοργάνωση και αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά σας και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, οι εργαζόμενοι θέλουν να βλέπουν τις Ομοσπονδίες τους και τα Συνδικάτα να ζουν και να λειτουργούν όπως εκείνοι. Για εμάς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αξιοπιστία και του συνδικαλισμού και των πολιτικών και των κυβερνήσεων και των δημάρχων. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να κάνουμε έναν ειλικρινή και αξιόπιστο μεταξύ μας διάλογο, να μπορούμε να συνεννοούμαστε, και αυτό σημαίνει αξιόπιστα Συνδικάτα, αξιόπιστοι υπουργοί, αξιόπιστοι δήμαρχοι, άρα ειλικρινείς.

Προϋπόθεση βεβαίως είναι να υπάρχουν πάντοτε ανοικτές γέφυρες διαλόγου και επικοινωνίας και νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας αναγνωριστεί ότι κάνουμε ως Κυβέρνηση.

Δεν ήμασταν οι ακριβοθώρητοι υπουργοί, πάντοτε υπάρχει διάθεση να ακούμε τα προβλήματα, γνωρίζοντας βέβαια ότι δρούμε μέσα σε ένα αντικειμενικά δύσκολο πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει πολλές φορές πράγματα τα οποία είναι καταφανώς ορθά, να τα επιλύουμε. Θέλω να σας πω ότι συμπίπτει αυτές τις ημέρες να έχω κλείσει κι εγώ ένα χρόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα θα μου επιτρέψετε να κάνω έναν μικρό απολογισμό μπροστά σας, για ότι προσπάθησε το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει για τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση. Άλλα μικρά, άλλα μεγαλύτερης σημασίας, που θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά.

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι έστω μετά από χρόνια κατορθώσαμε και υπογράψαμε αυτή την Ειδική Συλλογική Σύμβαση, στην οποία όπως γνωρίζετε με βάση μία τροπολογία, που επίκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, θα σας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσετε κι εσείς ως Ομοσπονδία σε αυτήν.

Θεωρώ επίσης εξαιρετικής σημασίας, την απόφαση που πήραμε για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ΜΑΠ, κάτι αυτονόητο, που θα έπρεπε να ισχύει όχι μόνο για τους μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και για τους συμβασιούχους, το οποίο τους το είχαν αδικαιολόγητα αρνηθεί οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Η ρύθμιση, λοιπόν, να ενταχθούν και οι συμβασιούχοι στο καθεστώς των ΜΑΠ, καθώς και η αποζημίωση για εκείνα τα χρόνια που δεν τους είχαν δοθεί, -μία ρύθμιση η οποία λοιδορήθηκε, η οποία πέρασε στον Τύπο ότι κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό- τελικά μπορεί να μην προέβλεπε ένα σημαντικό ποσό, αυτό καθεαυτό, αλλά ήταν μιας τεράστιας συμβολικής σημασίας για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση των αυτονόητων για αυτούς που εργάζονται στους δήμους.

Θέλω να σας θυμίσω τη μικρή, συμβολική ενίσχυση για όσους εργάζονται στα μουσικά σύνολα των δήμων, το επίδομα των 50 ευρώ που δώσαμε για τα μουσικά όργανα, κάτι που για αυτό κατηγορηθήκαμε. Θέλω να σας θυμίσω τις κινήσεις που κάναμε για την αποκατάσταση των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως ακόμη εκκρεμούν. Να είστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθούμε ανάλογα, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτά τα μικρά, αλλά σημαντικά βήματα που θα μας οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα. Θέλω, επίσης, να θυμίσω την απόφαση για τα ένδικα μέσα που πήραμε, η οποία βοήθησε και έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν πρωτόδικα δικαιωθεί, να μην τρέχουν στον επόμενο βαθμό εκδίκασης της απόφασής τους και με βάση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, να επιλύονται τα θέματα που τους απασχολούσαν.

Φίλες και φίλοι,

Νομίζω, όπως σας έλεγα και στην αρχή, ότι γνωρίζουμε πως λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όσα θα θέλαμε και αυτό είναι το πλαίσιο της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Κληρονομήσαμε αυτή την κατάσταση, το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά με βάση την εντολή του ελληνικού λαού, είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όχι για να παραμείνουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά για να δούμε πώς μέσα από τις τεράστιες προσπάθειες που κυρίως κάνει ο ελληνικός λαός, θα δημιουργήσουμε τους όρους να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις πολιτικές της λιτότητας.

Δεν είναι κάτι εύκολο, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να διακατέχεται από βεβαιότητα ότι θα το πετύχει, αλλά νομίζω ότι αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως σίγουροι, είναι ότι πρέπει με κάθε μέσο με κάθε τρόπο, χωρίς παράλογες -αν θέλετε- και αψυχολόγητες κινήσεις, να μπορούμε κάθε φορά να εκμεταλλευόμαστε τις συνθήκες για να λύνουμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα και να δημιουργούμε σιγά-σιγά τους όρους απεμπλοκής από αυτό το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Τα προβλήματα είναι πολλά, το γνωρίζετε, τα ζείτε στην καθημερινότητά σας. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι υπερβολή, δεν είναι μία ψεύτικη εικόνα, αν πούμε πως κάτι φαίνεται ότι αλλάζει, ότι πάνε κάπως καλύτερα τα πράγματα.

Κι επαναλαμβάνω, χωρίς τη βεβαιότητα ότι είναι ευθύγραμμη η πορεία, φαίνεται ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε αργά αλλά σταθερά να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία καλύτερη πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι καλύτερη όχι όταν βελτιώνονται οι δείκτες της οικονομίας, αλλά όταν το καταλαβαίνει ο καθένας στη ζωή του και αυτό νομίζω έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Βεβαίως, για να το καταλάβει ο καθένας στην καθημερινότητα του, προϋπόθεση είναι να βελτιώνεται η συνολική εικόνα.

Θέλω, επίσης, να σταθώ σε ένα θέμα το οποίο χαρακτήρισε τις εξελίξεις την φετινή χρονιά, τις εξελίξεις στο χώρο της καθαριότητας.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα βγει σε λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, με ένα νούμερο προκήρυξης μόνιμων θέσεων εργασίας που από ότι μαθαίνουμε από τα τελευταία στοιχεία, θα ξεπερνάει τις 7.000 για το σύνολο των δήμων της χώρας, είναι κάτι σημαντικό από μόνο του. Ένας διαγωνισμός που για πρώτη φορά γίνεται μετά από το 2009, έχει και αυτός την πραγματική του αξία, γιατί δημιουργεί τόσες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση, έναν χώρο που κατά κύριο λόγο οι ελαστικές μορφές εργασίας είχαν εισχωρήσει μέσα στην καθημερινή του λειτουργία. Έχει μία τεράστια σημασία, έχει μία διπλή σημασία, γιατί αυτό γίνεται μέσα σε περίοδο πολιτικών λιτότητας, θεωρώ ότι στέλνει ένα σήμα για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και μπρος.

Γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τα έχουμε αναδείξει με κάθε τρόπο και δεν θα σταματήσουμε να τα λέμε συνολικά, για το θέμα των συμβασιούχων, όπως και τα εμπόδια που υπάρχουν στο σημερινό νομικό πλαίσιο, αλλά και στις δεσμεύσεις της χώρας για το θέμα των προσλήψεων που δεν μας επιτρέπει να έχουμε μία συνολική λύση για τους συμβασιούχους σε άλλους τομείς, πέρα από την καθαριότητα.

Αλλά την ίδια στιγμή προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται και να πείσουμε αυτούς οι οποίοι ασκούν μία επιτροπεία στη χώρα, -και αυτό είναι μία αλήθεια- η Ελλάδα είναι μία χώρα αυτή τη στιγμή περιορισμένων δυνατοτήτων ως προς το θέμα των αποφάσεων, δεν έχει αποκτήσει την κυριαρχία της, έστω αυτό το βαθμό κυριαρχίας που έχουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι όλοι όσοι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εθελοντικά έχουν εκχωρήσει ένα μέρος των αποφάσεών τους, σε κάποια άλλα υπερεθνικά κέντρα, αλλά για την Ελλάδα είναι κάτι προφανώς δυσμενέστερο το καθεστώς μέσα στο οποίο λειτουργεί.

Θέλω να πω όμως ότι παρόλο που αυτά τα χρόνια έπεσαν διάφοροι μύθοι, όπως ο μύθος των υπεραπασχολούμενων στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ο μύθος των ανθρώπων που κάθονται, που τεμπελιάζουν, είναι τραγικό τώρα που διαπιστώνουμε μετά από τόσα χρόνια κρίσης την υποστελέχωση, να βγαίνουν πολιτικές δυνάμεις τη στιγμή που σιγά-σιγά η χώρα προσπαθεί να αποκαταστήσει μία σχέση ανάμεσα στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο -φέτος είμαστε στο 1 προς 4, του χρόνου 1 προς 3 και μετά τον Αύγουστο του 2018 ουσιαστικά παύει αυτή η δέσμευση που είχε επιβληθεί από το πρώτο μνημόνιο σε σχέση με τον κανονισμό προσλήψεων απολύσεων- είναι τραγικό οι βασικές πολιτικές δυνάμεις, η αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί, με διαπιστωμένη την υποστελέχωση που υπάρχει, ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην αναλογία 1 προς 5.

Αυτό ουσιαστικά δεν είναι μία αντίληψη για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά της χώρας, είναι μία βαθιά πολιτική αντίληψη που ουσιαστικά θέλει να συρρικνώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δημόσιο, διότι θέλει να εκχωρήσει βασικές λειτουργίες τους, στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό εμείς θα είμαστε κάθετοι. Θεωρούμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες, οι οποίες επιτελούν κοινωνικό έργο, γιατί υπάρχουν δημόσια κοινωνικά αγαθά τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν, από το να δοθούν βορά στις δυνάμεις της αγοράς και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Είναι μία δική μας «ταυτοτική» αντίληψη, την οποία θα υπερασπιστούμε και ταυτόχρονα μία υπόσχεση απέναντί σας, ότι σε αυτό το δρόμο θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε.

Πέρα λοιπόν από εργαζόμενοι στους δήμους, είστε ταυτόχρονα και πολίτες σε αυτούς και θέλω με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας να σας πω -και εδώ θα ήθελα πέρα από την άποψή σας για τα ζητήματα που σας απασχολούν ως εργαζόμενους, η Ομοσπονδία αν έχει απόψεις σε σχέση με τη γενικότερη λειτουργία των δήμων, είναι καλοδεχούμενες- ότι βρισκόμαστε σε μία φάση επεξεργασίας νέων βαθιών Θεσμικών αλλαγών γύρω από τον «Καλλικράτη». Σκοπεύουμε τους επόμενους μήνες και μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να φέρουμε ένα νέο Θεσμικό Πλαίσιο, το οποίο θα δίνει στους Δήμους τις δυνατότητες να κάνουν περισσότερα πράγματα, να χειραφετηθούν έναντι της κεντρικής εξουσίας, αλλά κυρίως θα επιχειρεί να φέρει ένα νέο πνεύμα εκδημοκρατισμού μέσα στην ίδια τη λειτουργία των Δήμων. Προφανώς αυτό σχετίζεται και με το εκλογικό σύστημα που για εμάς δεν μπορεί να είναι άλλο από την απλή αναλογική στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά.

Να ευχηθώ ειλικρινά καλή επιτυχία στις εργασίες σας και ταυτόχρονα να επαναλάβω τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντί σας για έναν ουσιαστικό και συνεχή διάλογο, για να μπορέσουμε από κοινού, ο καθένας από τη μεριά του, να προωθήσει ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση.

Σας ευχαριστώ».