σκουρλέτης-η-ελ-ασ-μέρος-της-συζήτησης-90
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.10.2017 | 21:50

Σκουρλέτης: Η ΕΛ.ΑΣ. μέρος της συζήτησης για την πορεία του τόπου

Στην εκδήλωση της Ελληνικής Αστυνομίας, για την 20η Οκτωβρίου, «Ημέρα της Αστυνομίας» και της μνήμης του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών:

«Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και την ηγεσία της, για τη φιλότιμη και αποδοτική  προσπάθεια που καταβάλλουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Ενδεικτικά, θα επισημάνω τη διαλεύκανση της απαγωγής Λεμπιδάκη, με τον μεγάλο αντίκτυπο λόγω και της ασφαλούς επιστροφής του απαχθέντα στην οικογένειά του. Ωστόσο είναι πολλές οι σημαντικές επιτυχίες του Σώματος, μερικές ακόμη πιο πρόσφατες, που αναδεικνύουν τη σοβαρή δουλειά που γίνεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον προσωπικών και επιχειρησιακών πιέσεων.

Προσωπικών, επειδή ως πολίτες υφίστανται κι αυτοί τις συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Επιχειρησιακών, επειδή  αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης ως προς τις σημαντικές επιδράσεις της στην κοινωνία, με την συνεπαγόμενη ένταση των δυσκολιών στο πεδίο της Προστασίας του Πολίτη.

Υπό αυτή την έννοια, είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις από εσάς είναι μεγάλες. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελληνική Αστυνομία και τα πεπραγμένα της προσεγγίζονται συχνά με κριτική, απαιτητική διάθεση, ως προς τις σχέσεις της με την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ως προς το γενικό επίπεδο ασφάλειας.

Πιστεύω ωστόσο, ότι κάτι λιγότερο θα την αδικούσε, ακριβώς επειδή  ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξόχως ευαίσθητος. Η Ελληνική Αστυνομία είναι μέρος της γενικότερης συζήτησης για την πορεία του τόπου, δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της και δεν θα το κάνει. Κι αυτό ισχύει ή πρέπει να ισχύει και για τον κάθε έναν αστυνομικό ξεχωριστά.

Επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα που πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει μια  ιδανική σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με τους πολίτες. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με το πλήρωμα ενός μικρού βαν, το οποίο χρησιμοποιείται περίπου ως ένα κινητό Αστυνομικό γραφείο. Οι αστυνομικοί αυτών των κινητών μονάδων επισκέπτονται ορεινά χωριά, τις περισσότερες φορές με λιγοστούς και ηλικιωμένους κατοίκους, προσφέροντάς τους κάποιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα  βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. Οι αστυνομικοί μου έλεγαν πόσο θερμά τους υποδέχονται οι κάτοικοι των χωριών, που τους ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα και πόσο απαραίτητη αισθάνονται οι ίδιοι την παρουσία τους εκεί. Αυτή είναι μια Αστυνομία συμφιλιωμένη με την αποστολή της και με τον κόσμο που προστατεύει. Δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό με την  κοινωνία και εδραιώνει αβίαστα το αίσθημα ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι,

Το ζήτημα είναι φυσικά, πιο σύνθετο. Στον πυρήνα της πολιτικής σκέψης και πρακτικής μας βρίσκεται η δημοκρατία, με την έννοια της διαρκούς προσπάθειας για την μείωση του χάσματος ανάμεσα στη βούληση του λαού και στην πραγματικότητα που βιώνει. Σε αυτό το πλαίσιο δρα και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί παρά να προσπαθεί να ευθυγραμμίζεται με το γενικότερο  επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης, πάντοτε εντός των ορίων των δημοκρατικών αρχών.

Αναμφισβήτητα, όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας από την επικρατούσα κοινωνική αντίληψη, τόσο πιο αδύναμος είναι ο δεσμός της με την κοινωνία.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι η κριτική, η οποία αν είναι και καλόπιστη μπορεί να βοηθήσει στη δουλειά σας. Το πρόβλημα είναι ότι  η δράση της Αστυνομίας γίνεται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κι αυτό, βεβαίως, είναι αρνητικό.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου τις εξής επισημάνσεις:

Θεωρώ ότι ο στόχος της Προστασίας του Πολίτη ξεκινά από τη ζωή του και την περιουσία του και φτάνει στα δικαιώματά του.

Πρόκειται για έναν στόχο που δεν μπορεί να κατατμηθεί.

Με την ίδια σπουδή που αναζητείται ο κοινός κλέφτης ή εξαρθρώνεται μια σπείρα ναρκωτικών, οφείλει η Ελληνική Αστυνομία να  προσεγγίζει το ρατσιστικό έγκλημα και να υπερασπίζεται με τα μέσα που διαθέτει και στη βάση του θεσμικού πλαισίου, τις δημοκρατικές αρχές και τις κοινές αξίες δικαίου. Η βία κατά των μεταναστών, ο ανελέητος ξυλοδαρμός ανυπεράσπιστων ανθρώπων επειδή είναι αλλοδαποί, Ρομά ή απλώς διαφορετικοί, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από τα αστυνομικά όργανα.

Είναι σαφές  ότι πάντα θα υπάρχουν ανάγκες σε  μέσα και εξοπλισμό, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Με  εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και με δεδομένο ότι θα εξαντλείται η προσπάθεια στήριξής του από την Πολιτεία, σας καλώ να υπηρετήσετε την μετάβαση της χώρας μας σε ένα ανώτερο στάδιο εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα.

Ευχαριστώ».