σκληρή-κόντρα-κατρούγκαλου-μητσοτάκ-168812
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.05.2015 | 12:21

Σκληρή κόντρα Κατρούγκαλου-Μητσοτάκη: «Επαναλαμβάνετε μια βρωμερή συκοφαντία» – «Εφαρμόζετε το ‘νόμος είναι το δίκιο του πελάτη’» (βίντεο)

Σκληρή κόντρα ξέσπασε σήμερα το πρωί στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, μεταξύ του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού και εισηγητή του νομοσχεδίου Γιώργου Κατρούγκαλου, με αιχμή το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο Κ. Μητσοτάκης, εξαρχής σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο, ενώ έκανε σαφή αναφορά –όπως και άλλοι ομιλητές της ΝΔ– για σύγκρουση συμφερόντων του υπουργού καθώς έχει αναλάβει αναπληρωτής υπουργός σε ένα «πόστο» που έχει έννομο συμφέρον λόγω της σχέσης του με δημοσίους υπαλλήλους ως δικηγόρος. Τέλος ήγειρε και θέμα ανεξάρτητων αρχών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να υποσκάψει την ανεξαρτησία τους.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε:

«Δώσατε νέα διάσταση στο σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είπε. «Τώρα λέτε «νόμος είναι το δίκιο του πελάτη»… του πολιτικού και προσωπικού πελάτη», είπε προκαλώντας αντιδράσεις στην αίθουσα. «Θέλετε ένα κράτος για τους πολλούς είπατε κ. υπουργέ. Αλλά στην πράξη θέλετε ένα κράτος από πολλούς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας , Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην δημόσια διοίκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ σήμερα, με εμβόλιμη πρωινή συνεδρίαση. «Θέλετε ένα μεγάλο κράτος. Εκεί έγκειται η φιλοσοφική μας αντιπαράθεση… η ιδεολογική μας διαφωνία. Εμείς προχωρήσαμε σε πραγματικό εξορθολογισμό του κράτους».

Δείτε το βίντεο:

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και στα τρία σημεία:

  1. Σημείωσε ότι ο ρόλος του κράτους δεν είναι επί του μεγέθους, άρα είναι λάθος να ξεκινάμε τη συζήτηση από το κόστος, αλλά να δούμε για ποιο ρόλο το χρειαζόμαστε. Ο νεοφιλελευθερισμός, δεν θέλει κάτι τέτοιο, είπε και έφερε το παράδειγμα των σκανδιναβικών κρατών που έχουν μεγαλύτερο δημόσιο τομέα.
  2. Στο θέμα των ανεξάρτητων αρχών σημείωσε ότι αυτό που γίνεται είναι να επαναφέρει τα όρια ηλικίας τόσο για τα μέλη του ΑΣΕΠ, όσο και για τον επικεφαλής Είπε, δε, ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, αλλά κατόπιν αλλεπάλληλων συναντήσεων το όριο ηλικίας του επικεφαλής μπήκε στα 73 χρόνια.
  3. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη σύγκρουση συμφερόντων. Ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε το ερώτημα αν κάποιος που υπηρετούσε συμφέροντα εργαζομένων μπορεί να γίνει υπουργός. Στην κοινωνία, είπε, υπάρχουν οι πάνω και οι κάτω. Εμείς δεν έχουμε περιστασιακή σχέση με τους πολλούς, αλλά οργανική σχέση. Όταν λοιπόν εκπροσωπούσα τους εργαζόμενους, εκπλήρωνα έναν πολιτικό ρόλο, που συνεχίζω να εκπληρώνω. Και κατέληξε: Δεν υπάρχει σύγκρουση διότι το συμφέρον των πολλών είναι το γενικό συμφέρον. Το δίκαιο των πολλών, μπορεί να γίνει θετικό δίκαιο και αυτό δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Ασκώ –συνέχισε– την πολιτική που πάντα η κοινωνική αριστερά ασκούσε. Αυτό που θέλουμε είναι ένα κράτος των πολλών, χωρίς να συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.

Η απάντηση αυτή προκάλεσε νέα ανταπάντηση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε, αναφερόμενος στη σύγκρουση συμφερόντων ότι «είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος και εσείς και ο κ. πρωθυπουργός, που έσπευσε να σας υπερασπιστεί». Και τόνισε: «Τα στοιχεία και τα ιδιωτικά συμφωνητικά μιλούν από μόνα τους». Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι θεσπίζει όριο ηλικίας στις ανεξάρτητες αρχές, στη μέση της θητείας και αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η ανεξαρτησία μιας ανεξάρτητης αρχής, όταν παύεται στη μέση της θητείας της και κάλεσε την κυβέρνηση να το επαναξιολογήσει.

Ο τελευταίος γύρος αντιπαράθεσης έγινε με τον Γ. Κατρούγκαλο να εγκαλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΝΔ ότι επαναλαμβάνει «μια βρωμερή συκοφαντία» και σημείωσε πως «επαναφέρετε ένα θέμα που έχει λήξει, στηριγμένο στην παραχάραξη». Ο Κ. Μητσοτάκης, τέλος, είπε ότι «καμιά συζήτηση δεν εκφυλίζετε όταν μιλάμε για πραγματικά δεδομένα». Και κατέληξε: Δεν έγινε καμιά προσωπική αναφορά, αλλά πολιτική κριτική και πρέπει να μάθετε να την δέχεστε. Θα μιλάμε πολιτικά και προφανώς η σύγκρουση συμφέροντος είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα».