σύννεφα-μαξίμου-γύρω-από-μουζάλα-νέ-62244
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.02.2017 | 23:48

«Σύννεφα» Μαξίμου γύρω από Μουζάλα -Νέα διεύθυνση στο ΥΠΕΣ υπό Σκουρλέτη

Έντονη δυσφορία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Οι πρόσφατοι θάνατοι των μεταναστών στη Μόρια και οι εικόνες ντροπής από τον «παγώμενο» καταυλισμό της Λέσβου, που έκαναν το γύρο του κόσμου, έχουν προκάλεσει την οργή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τον υπουργό.

Με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να βουλιάζουν από «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες και μετανάστες και τις διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου να πηγαίνουν με «ρυθμούς χελώνας», ο πρωθυπουργός σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει δώσει την εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, να προχωρήσει στη σύσταση Διεύθυνση Ιθαγένειας στο ΥΠΕΣ, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Όπως μας ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η νέα Διεύθυνση, θα είναι στην αρμοδιότητα του κ. Σκουρλέτη και όχι του κ. Μουζάλα. Οι ίδιες πηγές πάντως σημείωναν ότι δεν πρόκειται για «υποβάθμιση» του αναπληρωτή υπουργού αλλά για «ουσιαστική παρέμβαση που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου».

Ωστόσο η έντονη κριτική που υπάρχει από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ για το «έργο» του κ. Μουζάλα, δείχνουν ότι ο υπουργός έχει χάσει την «ασυλία» που απολάμβανε στο παρελθόν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι σημερινές εικόνες με τον υπουργό στο Ελληνικό να βάλει κατά πάντων και να ρίχνει ευθύνες σε δημοσιογράφους και κινήσεις πολιτών για την απεργία πείνας που ξεκίνησαν οι πρόσφυγες, επιδιώκοντας να ωραιοποιήσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τον φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, αφού από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούνται σαν κινήσεις που εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση. Ήδη η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε την παραίτηση του.

Η απουσία από το Μαξίμου & το αίτημα για παραίτηση

Εξάλλου έντονες είναι και οι πρόσφατες αντιδράσεις των δημάρχων, ειδικά του Βορείου Ανατολικού Αιγαίου για το πρόσωπο του Γ. Μουζάλα, με την ΚΕΔΕ να ζητά την παραίτησή του. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη σύναντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, του Αλέξη Τσίπρα με τους πέντε δήμαρχους Μανώλη Βουρνού της Χίου, Σπύρο Γαληνό της Λέσβου, Μιχάλη Αγγελόπουλο της Σάμου, Γιώργο Κυρίτση της Κω και Μιχάλη Κόλια της Λέρου, για το μεταναστευτικό δεν συμμετείχε, ο αρμόδιος υπουργός! Αντίθετα μέρος πήραν οι δύο υπουργοί Επικρατείας κ.κ Βερναρδάκης και Φλαμπουράρης, καθώς και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Μουζάλας δεν πήρε μέρος στην κρίσιμη σύσκεψη, παρότι στη διάρκεια της, παρουσίαστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τους δημάρχους για την «αποσυμφόρηση» των νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δήμαρχοι εξέφραση τη δυσφορία τους για το έργο του κ. Μουζάλα, τον οποίο κατηγόρησαν για απραξία και ανικανότητα ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντυπώση, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διέρρεαν οι δήμαρχοι, απέφυγε να προσφέρει στήριξη στον υπουργό, αλλά και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Το επεισόδιο Μουζάλα – Γαληνού

Εξάλλου, πριν την συγκεκριμένη συνάντηση είχε προηγηθεί έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον Γιάννη Μουζάλα και τον, προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Π. Καμμένος είχε ζητήσει την παραίτησή του), δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, όταν ο υπουργός επισκέφθηκε το νησί για να συζητήσει θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της παρουσίας περίπου 5.000 εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Όπως ανέφεραν υπάλληλοι του δημαρχείου, οι φωνές τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ακούγονται στους διαδρόμους του Δημαρχιακού Μεγάρου. Ήταν τέτοια η ένταση της «διαφωνίας» τους, που δεν κατάφεραν να την κρύψουν ούτε στις κοινές δηλώσεις τους.

«Στη Λέσβο υπάρχει μια ειδική κατάσταση. Διαφωνούμε με το Δήμο στους τρόπους αντιμετώπισης της, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη να συμφωνήσουμε. Μην περιμένετε με μια συνάντηση να καμφθούν διαφωνίες», είχε δηλώσει ο κ. Μουζάλας.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσει του Σπύρου Γαληνού: «Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να συζητάμε είτε έντονα είτε ήρεμα και να βρίσκουμε λύσεις. Δυστυχώς η κατάσταση στο νησί δεν είναι καλή. Ο Δήμος αυτήν την κατάσταση την έχει μεταφέρει επανειλημμένα στην κυβέρνηση τα είπα και σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι να βρεθεί λύση. Υπάρχει ένταση το τελευταίο διάστημα στο νησί, ανάλογα έντονη ήταν και η συνάντησή μου με τον κ. Μουζάλα».

Το συγκεκριμένο τεταμένο κλίμα, φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί και στο Μαξίμου και η απόφαση του πρωθυπουργού, να αναθέσει κομμάτι των «αρμοδιότητων» Μουζάλα, στον κ. Σκουρλέτη, με τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Ιθαγένειας, πιθανά να φανερώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης, να στείλει μήνυμα στον κ. Μουζάλα.