συνάντηση-ραγκούση-ποε-οτα-στον-αέρα-1-314607
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 23.10.2009 | 09:30

Συνάντηση Ραγκούση-ΠΟΕ ΟΤΑ: Στον αέρα 1 στους 3 εργαζόμενους στους δήμους

Στους 50.000 (από το σύνολο των 120.000) ανέρχονται οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδοίκηση που εκτιμάται ότι θα μείνουν στον αέρα, μετά την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα stage. Με δεδομένο ότι εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το δημόσιο να λειτουργεί με κάθε είδους συμβασιούχους, εκτός από τους εργαζόμενους με stage, μετέωροι βρίσκονται οι συμβασιούχοι με συμβάσεις έργου, οι ορισμένου χρόνου, οι μερικής απασχόλησης και όσοι έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όπως τόνισε στην αυτοδιοίκηση gr o πρόεδρος της ΠΟΕ –ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, «αυτή τη στιγμή μιλάμε για περίπου 15.000 εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, 8.000 μέσω των προγραμμάτων Stage, έχουμε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πάνω από 10.000 απασχολούμενους στα προγράμματα μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου 8.000 μερικής απασχόλησης (οι λεγόμενοι 4ωροι), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός ακόμα τέτοιου μέτρου. Και σκόπευαν να πάρουν και 20.000 επιπλέον ανέργους;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 50.000 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται στον αέρα. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί το άφησαν να διογκωθεί και τώρα ποιούν την νύσσαν», τόνισε, ενώ απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη ότι πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μονιμοποιηθούν και ότι η διαδικασία των προσλήψεων δεν έγινε με κομματικά κριτήρια, ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε με νόημα: «αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κοινωνικό το πρόβλημα αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Τα κροκοδείλια δάκρυα ότι τα στέιτζ μένουν στο δρόμο, ας τα χύσει ο κ. Βερναρδάκης που προεκλογικά μοίραζε σημειωτάκια και χαρτιά και υποσχόταν τακτοποιήσεις».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΕ κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες και «έγκλημα διαρκείας», τονίζει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και επισημαίνει ότι «εάν το κράτος δεν θεσπίσει όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας που θα σέβεται πρώτα το ίδιο τότε θα έχουμε τα ίδια σε τρία χρόνια. Υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει. Είναι οριακή. Δεν είναι δυνατόν δήμοι που λένε ότι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν, να έχουν προσλάβει τόσους ανθρώπους». Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι δήμοι μπορούν να κρίνουν ποιοί από τους εργαζόμενους είναι απαραίτητοι και καλύπτουν πάγιες ανάγκες και αυτούς να τους μονιμοποιήσουν.

Δραματική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων

Είναι σαφές ότι μετά το άνοιγμα της υπόθεσης stage, ανοίγει εκ των πραγμάτων και το ζήτημα των κάθε είδους συμβασιούχων που εργάζονται στους ΟΤΑ και το δημόσιο τομέα. Με δεδομένο ότι βούληση της κυβέρνησης είναι οι προσλήψεις στο δημόσιο να γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των κάθε είδους συμβασιούχους αρχής γενομένης από τα stage θα μειωθεί αφου δοθεί στους συγκεκριμένους εργαζόμενους η δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με επιπλέον μοριοδότηση. Ωστόσο, ακριβώς την ίδια μοριοδότηση θα έχουν και οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα που έχουν ανάλογη προϋπηρεσία. Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν στην αυτόδιοικηση gr ότι “δεν είναι δυνατόν το δημόσιο να λειτουργεί κυρίως με κάθε είδους συμβασιούχους”. Όλα αυτά τα θέματα πρόκειται να τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη την Παρασκευή το πρωί με τη συμμετοχή των Θεόδωρου Πάγκαλου, Γιάννη Ραγκούση και Ανδρέα Λοβέρδου.  

Παράλληλα άγνωστη παραμένει η τύχη των εργαζομένων που έχουν καλύψει 24 μήνες εργασίας και που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς δεν γνωρίζουν αν τελικά θα έχουν την έξτρα μοριοδότηση που περίμεναν για να μονιμοποιηθούν. Το ΑΣΕΠ κάνει λόγο για μαθητεία και όχι προϋπηρεσία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναγνωριστούν. Ερωτηθείς αν μπορούν να δικεδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους. Η κυβέρνηση, πάντως, σκοπεύει να αναθεωρήσει τη ρύθμιση που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% (πληορφορίες αναφέρουν ότι η μοριοδότηση δεν θα ξεπερνάει το 20%) στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σε όσους εργάζονται με προγράμματα stage δημόσιο τομέα και να την εξομοιώσει με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού.  

Δήμαρχοι-νομάρχες: χωρίς συμβασιούχους θα βάλουμε λουκέτο

Από την πλευρά τους, πάντως, αρκετοί δήμοι και νομαρχίες, εκφράζουν ανησυχίες για το τι μέλει γενέσθαι, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόβληματα δυσλειτουργίας αναμένεται να δημιουργηθούν και στο δήμο Αθηναίων, εάν δεν αναθεωθούν οι συμβάσεις, ωστόσο όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, οι εργαζόμενοι στο δήμο μέσω stage δεν είναι πολλοί και σίγουρα το οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσλειτουργία είναι αντιμετωπίσιμα. Όπως είπε, αριθμός αυτών των εργαζομένων διαφέρει από δήμο σε δήμο και όταν λήξει η θητεία τους δεν θα ανανεωθεί. Σε σημερινή του επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών τον ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει κάνει αίτηση για 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ τους οποίους πρέπει να έχει σύντομα διότι χωρίς τους συμβασιούχους δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη «η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση -και όχι μόνο- χωρίς τους συμβασιούχους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ομαλής λειτουργίας και σύντομα θα εξαναγκασθεί σε λουκέτο».

«Δεν θα επιτρέψουμε τις διώξεις συμβασιούχων», τόνισε ο νομάρχης και πρόσθεσε: «διογκώνουν αντί να λύσουν ένα πρόβλημα έντονα κοινωνικό που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τους συμβασιούχους έργου όσο και για τα stage» τόνισε και έκανε λόγο για «ρεβανσιστικές συμπεριφορές». Όπως είπε, «η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα λήξει θετικά η ομηρία χιλιάδων συμπολιτών, να κάνει προσλήψεις και να μοριοδοτήσει την προϋπηρεσία τους, ώστε να μη χάσει το κράτος την εμπειρία που έχουν αποκτήσει εδώ και 4-5 χρόνια μόνο και μόνο επειδή εργάστηκαν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας».