σε-κλίμα-ολικής-αμφισβήτησης-της-κυβέ-125978
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.02.2016 | 08:26

Σε κλίμα ολικής αμφισβήτησης της κυβέρνησης συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες εντός κι εκτός αναμένεται να έχει η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο φόντο των πιέσεων που δέχεται από τα εσωτερικά μέτωπα, από τους δανειστές και εσχάτως στο πεδίο των γεωπολιτικών ισορροπιών μετά τη συμφωνία Βερολίνου – Άγκυρας για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δώσει στίγμα αποφασιστικής διακυβέρνησης ώστε να διαψεύσει τα σενάρια «διαφυγής». Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης αναμένεται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη Καμμένου στη Realnews, απορρίπτοντας τα σενάρια της πρόωρης κάλπης, της οικουμενικής και της πολιτικής αστάθειας, ενώ θα επιμείνει στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα είναι έτοιμη στις υποσχέσεις της για το προσφυγικό.

Πονοκέφαλος η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Πρώτα και κύρια αναμένεται να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι η εθνική κυριαρχία δεν τίθεται σε αμφισβήτηση λόγω της ενδεχόμενης εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Η ούτως ή άλλως με πολλά ερωτήματα ενδεχόμενη παρουσία της συμμαχίας σε μια επιχείρηση για την οποία δεν υπάρχει εντολή αλλά και πλαίσιο δημιουργεί προβληματισμό στην Αθήνα. Η απειλή να εμπλακεί το ΝΑΤΟ και κυρίως η χώρα στις επιχειρήσεις στη Συρία μέσω της ανάπτυξης δύναμης στο Αιγαίο (συλλογή πληροφοριών, διάθεση δεδομένων στην Τουρκία που ουσιαστικά είναι σε πολεμική διαδικασία με τη Μόσχα κτλ)  μπορεί αν θέσει ζητήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και συνολικά.

Ήδη, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό,  σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών άμυνας της Συμμαχίας.

Καρότο και μαστίγιο

Στο εσωτερικό μέτωπο, όπου το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι σε έξαρση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει πρόταση διαλόγου στους αγρότες. «Μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις, εφόσον όμως προσέλθετε στο διάλογο» αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μεταβατικά διαστήματα εφαρμογής του νέων δεδομένων για τους αγρότες, δηλαδή η μετάβαση στο 20%, που  προβλέπεται από το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, να γίνει σταδιακά ( 14% το 2017, 17% το 2018, 20% το 2019). Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα για πάγωμα της προσαρμογής στο 20% και συνολική επανεξέταση του θέματος. Ωστόσο εάν ισχύσει κάτι τέτοιο για την περίπτωση των αγροτών θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μη συμπαρασύρει και άλλες θιγόμενες. Υπενθυμίζεται οτι χθες ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε εκπτώσεις έως 50% στη διπλή εισφορά του 27% στο εισόδημα των επιστημόνων.

Γ. Δραγασάκης: Προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα

Στο μεταξύ, πριν από λίγο, μιλώντας στη Βουλή, ο Γιάννης Δραγασάκης, έστειλε έμμεσο αλλά ηχηρό μήνυμα στους δυσαρεστημένους του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας ότι: “Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως παλιά και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το επίπεδο που είχαν στο παρελθόν, μένοντας σε αντιδράσεις του παρελθόντος”.

Ο Πρωθυπουργός πάντως αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα της διαπραγμάτευσης στο φόντο των μηνυμάτων που έστειλαν οι Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν ότι αναμένουν εντός του 2016 μέτρα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει ότι η χώρα τηρεί δεσμεύσεις και έχει υλοποιήσει σειρά προαπαιτούμενων  ενώ είναι συνεπής στη δέσμευση για αλλαγές σε σειρά δομικών προβλημάτων όπως το ασφαλιστικό.

Γιώργος Αλεξάκης