ρεπορτάζ-έκπληξη-ο-εφοριακός-που-γκρε-170574
ΚΟΣΜΟΣ | 23.04.2015 | 16:49

Ρεπορτάζ έκπληξη: Ο εφοριακός που γκρεμίζει το μύθο του τεμπέλη Έλληνα δημόσιου υπάλληλου στη Die Zeit

Οι Έλληνες και ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές πως δεν διαθέτουν επαγγελματισμό και συχνά πυκνά χαρακτηρίζονται ως τεμπέληδες. Αυτή τη φορά άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit κάνει την έκπληξη και παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος:αυτή του φιλότιμου Έλληνα δημοσίου υπαλλήλου που βάζει χρήματα από τη τσέπη του προκειμένου να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρονται σε έναν εφοριακό με πλούσιο ελληνικό  φιλότιμο , ο οποίος προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και βγάζει από  τη τσέπη του χρήματα για να πληρώσει τη σύνδεση του ιντερνέτ, αφού η υπηρεσία δεν διαθέτει τέτοια «προνόμια».

Το ζήτημα είναι πως παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει επικυρώσει το ανάλογο κονδύλι, ο εφοριακός είναι αναγκασμένος να προβεί σε αυτή τη κίνηση. Για να συντάξει τα εκκαθαριστικά που απαιτούνται , πρέπει να έχει πρόσβαση στη νομική τράπεζα δεδομένων. Έτσι προκειμένου να συμπεριφερθεί ως επαγγελματίας, βάζει από τον κουμπαρά τα λίγα ευρώ που διαθέτει για να επιβιώσει.

Το ρεπορτάζ δεν σταματά όμως εδώ. Οι συντάκτες περιγράφουν και την κατάσταση που επικρατεί εντός της Βουλής: «Οι βουλευτές διέρχονται βιαστικά από τους διαδρόμους και το καφενείο. Από τα γραφεία πνέει καπνός πούρου προς τους διαδρόμους που κοσμούνται από πίνακες ζωγραφικής. Είναι αλήθεια ότι εδώ πολλοί εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δύσκολο να πετύχεις ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι είτε πηγαίνουν στην Ολομέλεια είτε μιλούν και οι ίδιοι στην Ολομέλεια».

Το συμπέρασμα που υπογραμμίζει το εν λόγω άρθρο είναι πως «Χωρίς χρήματα από τις Βρυξέλλες η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, ενώ η συμμετοχή στην ευρωζώνη τίθεται υπό αμφισβήτηση». Και συνεχίζει: «Είναι λάθος αυτό που περιμένουν οι δανειστές από την Ελλάδα…Ένα . Ένα big bang, μία εθνική παλιγγενεσία που θα αλλάξει τα πάντα, δεν μπορεί να υπάρξει. Μία ρεαλιστική αντιμετώπιση υποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί μόνο με πολλά, μικρά βήματα. Το θέμα είναι: πόσα δισεκατομμύρια μπορούν να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι γι αυτόν τον σκοπό;».