Ραγκούσης: Τελευταία ευκαιρία για τους μετανάστες-απεργούς πείνας

Πρόταση-τελεσίγραφο, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση προς τους μετανάστες-απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία.

Η πρόταση Ραγκούση περιλαμβάνει ένα τρίπτυχο προϋποθέσεων, σύμφωνα με το οποίο: δίνεται στους ετανάστες-απεργούς πείνας το λεγόμενο «καθεστώς ανοχής» (6+6 μήνες),  τους δίνεται το περιθώριο να πάνε και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για ανθρωπιστικούς λόγους και τέλος παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για νομιμοποίηση σε όλους όσοι μπορούν να αποδείξουν πως εργάζονται στη χώρα για 12 χρόνια.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, διευκρίνιζαν πως η πρόταση δεν είναι νέα, αλλά είχε συζητηθεί την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας, με εκπροσώπους των μεταναστών-απεργών πείνας και μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στο κτήριο της ΓΣΕΕ.

Το λεπτό θέμα που παραμένει είναι κατά πόσον οι μετανάστες προτίθενται να δεχθούν μια πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, που να μην περιλαμβάνει τη νομιμοποίησή τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με πιθανή έκβαση την άμεση απέλασή τους.

Μετανάστες: Περιμένουμε τις προτάσεις του υπουργού

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε αργά το βράδυ ο Χασάν Κάβζουα, εκπρόσωπός των απεργών, οι μετανάστες αναμένουν τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για να καθορίσουν την στάση τους,

«Περιμένουμε να μας καλέσει ο υπουργός Εσωτερικών, να δούμε ποιές είναι ακριβώς οι προτάσεις που έχει να κάνει και στη συνέχεια να συνεδριάσουμε, προκειμένου να εξετάσουμε την απάντηση που θα δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ στις 10 το πρωί  της Τετάρτης έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις δύο φοιτήτριες, εκπροσώπους της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, που συνελήφθησαν στον Ερυθρό Σταυρό ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους ο γιατρός της πρώτης παθολογικής κλινικής για παρεμπόδιση λήψης τροφής από τους απεργούς πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μήνυση κατά μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού υπέβαλε σήμερα μήνυση σε βάρος δύο γυναικών-μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τους μετανάστες-απεργούς πείνας, κατηγορώντας τες πως παρεμπόδισαν τους απεργούς πείνας να σιτιστούν, αν και το ζήτησαν. 

Οι μετανάστες αρνήθηκαν το φαγητό που τους δόθηκε, υπογράφοντας μάλιστα δήλωση ότι είναι απεργοί πείνας και δεν θέλουν να σιτιστούν, δήλωσαν από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ