Ραγκούσης: Ονομαστικοποίηση εισφορών και μείωση χρηματοδότησης κομμάτων

Μειωμένη κατά 20% θα είναι φέτος, τελικά, η κρατική χρηματοδότηση για τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Αναλυτικότερα, από τα προγραμματισμένα από τον Προϋπολογισμό του 2011 περίπου 55,288 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά περί τα 33 εκατ. ευρώ (ήδη έχουν επιχορηγηθεί τα κόμματα, με σχετική απόφαση του κ. Ραγκούση, 13.504.656 εκατ. ευρώ – βλ. σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr πατώντας εδώ).

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χρηματοδήτηση των κομμάτων, στον περιορισμό της λήψης δανείων, στον έλεγχο και στη διαφάνεια στα οικονομικά κομμάτων και πολιτικών («πόθεν έσχες»), αλλά και στην ονομαστικοποίηση των εισφορών προς τα κόμματα.

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε, δε, ότι «η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και όπως σας είπα θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο, η ονομαστικοποίηση δηλαδή όλων των πηγών οικονοµικής ενίσχυσης των κοµµάτων στις εθνικές εκλογές –όπως καθιερώθηκε εξάλλου και στις πρόσφατες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση–, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΚΚΕ, του οποίου πάγια θέση είναι η διασφάλιση του απορρήτου-ανωνύμου των χρηματοδοτών του.

«Δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια», τόνισε ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση