Ραγκούσης: Και στο Σύνταγμα οι, μέσω ΑΣΕΠ, προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων

Συνταγματική κατοχύρωση και στο θέμα της προαγωγής των στελεχών του Δημοσίου οι οποίες με βάση το ν. 3839/10 (κλικ εδώ) πραγματοποιούνται πλέον μέσω ΑΣΕΠ προαναγγέλλει με δήλωσή του στο «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης συνδέει τις αξιοκρατικές προαγωγές και με το ενιαίο μισθολόγιο, τονίζοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για ένα μισθολόγιο που δίνει κίνητρα στη παραγωγικότητα και αμείβει την εργασία δίκαια και ισότιμα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο τώρα που έχουν εξασφαλιστεί τα εχέγγυα μιας ακριβοδίκαιης αξιολόγησης».

Παράλληλα στη δήλωσή του υποστηρίζει ότι «οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το Δημόσιο», προσθέτοντας ότι  «από την εφαρμογή του Ν. 3839/2010 οι προαγωγές γίνονται με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης – χωρίς καμία δυνατότητα επιρροής του υπουργού. Και με τη λειτουργία του ΕΙΣΕΠ, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη, οι επιλογές των προϊσταμένων θα γίνονται με διαφανή αξιοκρατικά κριτήρια – γραπτός διαγωνισμός και αδιάβλητη συνέντευξη από το ανεξάρτητο ΕΙΣΕΠ» (να σημειωθεί ότι για τη σύσταση του ΕΙΣΕΠ δόθηκε ένα έτος μεταβατική περίοδος από την ψήφιση του νόμου – εδώ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών το νέο μισθολόγιο θα οικοδομηθεί πάνω στις αξιοκρατικές προσλήψεις, αξιοκρατικές προαγωγές και στο νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο προσθέτοντας ότι «θέλουμε να κάνουμε επιτέλους πράξη την- επί χρόνια ζητούμενη αλλά ποτέ ως τώρα υλοποιούμενη- σύνδεση της εξέλιξης και της αμοιβής με την παραγωγικότητα, η οποία είναι εφικτή και αποδεκτή μόνο στη βάση μιας αδιάβλητης αξιολόγησης».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ