ψάχνουν-66-δισ-ευρώ-συνδέουν-τις-ταμεια-153920
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.08.2015 | 08:29

Ψάχνουν 6,6 δισ. ευρώ: Συνδέουν τις ταμειακές μηχανές με το taxis για να «χτυπήσουν» τη φοροδιαφυγή

Τον «γρίφο» της αύξησης της εισπραξιμότητας από την «πηγή» του ΦΠΑ αναζητά εκ νέου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για περιορισμό της φοροδιαφυγής και στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες αν και απέφεραν κάποια θετικά αποτελέσματα, επί της ουσίας δεν κατάφεραν το καίριο πλήγμα στη μάστιγα που ταλανίζει την πραγματική οικονομία, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις και στο κοινωνικό σύνολο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί μέτρα που επί σειρά ετών μένουν στα συρτάρια των υπουργείων, όπως τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του Taxis.

Η κίνηση δεν είναι τυχαία και δεν αποσκοπεί μόνο στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, αφού οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν πλέον πολύ καλά, εν όψει και του νέου τρίτου και σκληρότερου μνημονίου, ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ειδικά από το σκέλος του ΦΠΑ, μπορεί να ενισχύσει τις εισπράξεις του Δημοσίου σε βαθμό τέτοιο που να ανατραπεί το μίγμα της φορολογικής πολιτικής που θέλει να επιβάλει το κουαρτέτο στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι με βάση την πιο πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα έσοδα στη χώρα μας από τον ΦΠΑ θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά παρ’ όλα αυτά οι εισπράξεις περιορίζονται ακόμη και κάτω από τα 14 δισ. ευρώ, αφού κάθε χρόνο χάνονται περίπου 6,6 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού.

Τα στοιχειά της Ε.Ε. αφορούν τη χρήση του 2012 και με βάση αυτά η Ελλάδα καταγράφει το συγκεκριμένο έτος την 5η χειρότερη επίδοση σε ολόκληρη την Ευρώπη με ποσοστό 33%, ενώ σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκονται:

1. Η Ρουμανία με δείκτη 44%, ετήσιες εισπράξεις μόλις 11,21 δισ. ευρώ και κενό από ΦΠΑ στα 8,8 δισ. ευρώ.

2. Η Σλοβακία με κενό 2,78 δισ. ευρώ και δείκτη στο 39%.

3. Η Λιθουανία με κενό 1,43 δισ. ευρώ και ποσοστό δείκτη στο 36%.

4. Η Λετονία με ποσοστιαίες απώλειες 34% και κενό 818 εκατ. ευρώ.

Στην προσπάθεια, λοιπόν, αύξησης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010 και του άρθρου 26 του νόμου 3943/2011 που προβλέπουν τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων και των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Με την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, τα στοιχεία όλων των τιμολογίων και των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, τη στιγμή της έκδοσης, στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ που βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Ταυτόχρονα, η γνησιότητα των εκδιδόμενων τιμολογίων θα επιβεβαιώνεται και από τις επιχειρήσεις που τα λαμβάνουν, με την αποστολή σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της ΔΗΛΕΔ, στη ΓΓΠΣ.

Απώλειες εσόδων ύψους 6,6 δισ. ευρώ

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντιμετωπιστεί επιτέλους το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, η οποία φθάνει τα 6,6 δισ. ευρώ ετησίως! Τα φαινόμενα απόκρυψης φορολογητέων ακαθάριστων εσόδων μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ή της χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών ή της χρησιμοποίησης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, τα οποία οργιάζουν επί πολλά έτη στην Ελλάδα, έχουν συμβάλει στο να έχει εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Η εφαρμογή του μέτρου της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων και των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να περιοριστούν κατά πολύ τα φαινόμενα αυτά και να μειωθούν οι τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 6,6 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι προκαλούνται κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας μας από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στη χώρα μας έχει περιοριστεί στο 67%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 83%. Από τη στιγμή που θα λειτουργούν πλήρως οι διαδικασίες αυτές, η ΓΓΔΕ θα μπορεί να συλλέγει και να επεξεργάζεται ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των εκδιδόμενων τιμολογίων και αποδείξεων τα οποία θα διαβιβάζονται σ’ αυτήν από τους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων και έτσι θα είναι σε θέση να γνωρίζει, σε πραγματικό χρόνο, το ύψος των καθημερινών «επίσημων» συναλλαγών κάθε επιχείρησης. Ετσι, η ΓΓΔΕ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εντοπίζει άμεσα τους επιχειρηματίες που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και θα καταφέρει να βελτιώσει θεαματικά τη στόχευση και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

epidotiseis_ee_aftodioikisi

Ενεργοποίηση των διαδικασιών που «πάγωσαν»

Τα δεδομένα αυτά έχουν ενδυναμώσει πλέον την πολιτική βούληση της τωρινής κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) νέας τεχνολογίας με διαδικασίες κατεπείγοντος, τουλάχιστον σε επαγγελματικούς τομείς με υψηλές υποψίες φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα θα αναζητηθούν οι βέλτιστες μέθοδοι (με τεχνολογικά – οικονομικά κριτήρια) διασύνδεσης επαγγελματικών κατηγοριών που δεν καλύπτονται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και που διαθέτουν ΦΤΜ παλαιών προδιαγραφών, ώστε να επιτευχθεί η καθολική εφαρμογή του μέτρου το συντομότερο δυνατό.

Αποφασίστηκε δε η διερεύνηση του συνδυασμού της καθολικής επέκτασης του παραπάνω μέτρου με την πλήρη εφαρμογή – εντατικοποίηση της χρήσης πλαστικού χρήματος (χρεωστικές κάρτες) στις λιανικές πωλήσεις. Οι παραπάνω βασικές δράσεις θα πλαισιωθούν με άλλα επιμέρους υποστηρικτικά μέτρα, όπως π.χ. η λοταρία, η επιστροφή φόρου από αποδεδειγμένη πληρωμή δαπανών μέσω χρεωστικών καρτών ή το κτίσιμο του αφορολόγητου με δαπάνες που θα προκύπτουν άμεσα από τις αγορές μέσω πλαστικού χρήματος.

Τα παραπάνω μέτρα θα αποτελέσουν πρόδρομο για την ηλεκτρονική διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ, ώστε συνδυαζόμενα να συμβάλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ που θα επιτρέψει να αποκλιμακωθούν οι πολύ υψηλοί συντελεστές του φόρου. Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα εξελιγμένων διασταυρώσεων και βελτίωση της στόχευσης φορολογικών ελέγχων.

Πηγή: Ναυτεμπορική