ψαλίδι-στις-πρόωρες-συντάξεις-και-ε-157324
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 12.07.2015 | 19:45

«Ψαλίδι» στις πρόωρες συντάξεις και εφάπαξ & αύξηση εισφορών φέρνουν οι ελληνικές προτάσεις

Ετοιμοι να σφίξουν το ζωνάρι πρέπει να είναι όλοι οι Ελληνες, αφού η επώδυνη συμφωνία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ φέρνει νέα περιδίνηση στην ελληνική οικονομία, βυθίζοντάς την σε μια νέα περίοδο ύφεσης που προστίθεται στη μνημονιακή 5ετία που ξεκίνησε μετά το 2010.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», κεντρικό ρόλο σ΄ αυτή την κατάσταση των διαρκών και πολλαπλών φαύλων κύκλων που θα πυροδοτηθούν από τη μείωση της κατανάλωσης θα παίξουν οι συνταξιούχοι, αφού έχουν εξελιχθεί σε αιμοδότες ολόκληρης της αγοράς (δεδομένου ότι οι πραγματικοί άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ., ενώ άλλοι 1,2 εκατ. εργαζόμενοι πληρώνονται με έναντι και οι εργοδότες τους χρωστούν από 3-18 μήνες!).

Οπως λοιπόν προκύπτει από τα υποδεικνυόμενα από εμάς μέτρα οι συνταξιούχοι αναμένεται να «ματώσουν», αφού θα δουν τα ποσά που λαμβάνουν ως συντάξιμο μισθό να πετσοκόβονται.

Σε ακόμη δεινότερη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, οι οποίοι (αν δεν απολέσουν την εργασία τους) θα δουν να φορτώνονται περισσότερα έτη εργασίας, μεγαλύτερες εισφορές και βέβαια πολύ μικρότερες συντάξεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι δεν δεχόμαστε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, η πρότασή μας για μη στήριξη των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων (ή ακόμη χειρότερα στην ενσωμάτωσή τους στην κύρια σύνταξη λόγω του μηδενισμού στα ποσά που καταβάλλονται).

Ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να αναμένουμε μείωση έως και 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ τα εφάπαξ θα μειωθούν ακόμη και κατά 40%.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προτάσεις που εμείς αποστείλαμε στους δανειστές μας μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων που θίγονται:

■ Η καταβολή του ποσού της βασικής σύνταξης σε όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 30-6-2015 και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας θίγει αναπήρους, χήρες και χήρους ασφαλισμένους και όλους όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40% στην πλειονότητα των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τα κατώτερα όρια.

■ Τα ισχυρά αντικίνητρα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, ώστε όλοι να φεύγουν στα 67 (ή στα 62 με 40 έτη εργασίας). Το συγκεκριμένο μέτρο που συνδυάζεται ευθέως με την αύξηση του πέναλτι (από -6% ετησίως εξακοντίζεται στο -16% για κάθε έτος που κάποιος συνταξιοδοτείται πρόωρα) θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους, ενώ κάποιοι θα φορτωθούν ακόμη και με 17 έτη περισσότερη εργασία. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων ώστε να διαπιστώσουμε αν η εξαίρεση των μητέρων ανηλίκων, εργαζομένων στα ΒΑΕ και αναπήρων που έχει τεθεί στην πρόταση καταλαμβάνει και το πέναλτι.

■ Το πάγωμα των συντάξεων καταλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους, αφού η ακρίβεια θα ανοίγει την ψαλίδα, καθώς η σύνταξη θα παραμείνει καθηλωμένη μέχρι το τέλος του 2021.

Αύξηση εισφορών

■ Αμεση μείωση του καταβαλλόμενου συντάξιμου μισθού θα διαπιστώσουν όλοι οι συνταξιούχοι, αφού θα αυξηθεί η εισφορά τους στον κλάδο υγείας από 4% στο 6% και θα τεθεί άλλη εισφορά (πιθανότατα 5%) στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει μόνο από αυτή μείωση της επικουρικής σύνταξης από 6 ευρώ μέχρι και 25 ευρώ μηνιαίως.

■ Τον Μάρτιο του 2016, περίπου 60.000 συνταξιούχοι θα απολέσουν το ΕΚΑΣ, ενώ μέχρι το 2019 θα το χάσουν και οι 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα.

■ Οσοι συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένουν μείωση της σύνταξής τους που θα φτάσει σε βάθος 15ετίας ακόμη και το 35%.

■ Οι αυτοαπασχολούμενοι που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, αλλά και οι αγρότες του ΟΓΑ θα πρέπει να ξέρουν ότι θα αυξηθεί η ασφαλιστική τους εισφορά, καθότι με βάση την πρότασή μας δεν θα καταβάλλονται πλέον εισφορές βάσει των ασφαλιστικών κλάσεων, αλλά οι εισφορές θα είναι αναλογικές με βάση το εισόδημα. Εκτιμάται ότι στα υψηλά εισοδήματα θα υπάρχει αύξηση των εισφορών ακόμη και στο 40% σε σχέση με το τρέχον σύστημα.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»