Προσωρινή αναστολή στα ανταποδοτικά τέλη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μια άνω τελεία βάζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, δηλώνοντας πως προς το παρόν παύει οποιαδήποτε διάθεση επιδοτήσεωνή ενισχύσεων, τις οποίες δικαιούνται δήμοι που υφίστανται περιβαλλοντική υποβάθμιση, λόγω του ότι λειτουργούν μέσα στα όρια τους εγκαταστάσεις διύλισης ή αποθήκευσης πετρελαιοειδών.Και αυτό, έως την ανασυγκρότηση του δ.σ. της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και έως ότου οι νέες εκλεγμένες τοπικές και περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις εκφράσουν τη γνώμη τους για την πιο αξιόπιστη και δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων.

Αυτό αναφέρεται σε διαβιβαστικό του έγγραφο στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη, ο οποίος είχε καλέσει την κυβέρνηση να διευκρινίσει για ποιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος Σαλαμίνας στις σχετικές επιχορηγήσεις, από τη στιγμή που στα διοικητικά του όρια υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι πετρελαιοειδών και δεξαμενές αερίου.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, η Σαλαμίνα είναι περικυκλωμένη από τα διυλιστήρια και τις δεξαμενές του Θριάσιου πεδίου και σε μερικές περιπτώσεις οι δεξαμενές αυτές βρίσκονται πλησιέστερα στον κύριο οικιστικό ιστό της Σαλαμίνας παρά στους δήμους που επιδοτούνται.

Οι προϋποθέσεις και το ύψος των τελών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται ότι ενίσχυση δικαιούνται όχι μόνο οι δήμοι στην περιοχή των οποίων λειτουργούν οι εγκαταστάσεις διύλισης, αλλά και εκείνοι στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου διυλιστηρίου με χωρητικότητα άνω των 10.000 κ.μ, και διευκολύνσεις εισαγωγής και εξαγωγής αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων.

Ειδικότερα, προβλέπεται η επιδότηση των αντίστοιχων δήμων για την ετήσια ενίσχυση των περιβαλλοντικών τους προγραμμάτων με ποσοστό 15% επί της επιβαλλόμενης ειδικής εισφοράς η οποία έχει επιβληθεί στα πετρελαιοειδή προϊόντα. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται και εισπράττεται κατά τη διαδικασία εκτελωνισμού των πετρελαιοειδών προϊόντων.

Ο κ. Μανιάτης αναγνωρίζει επίσης ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση μέσω του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος, με ποσοστό συνολικά 0,4% του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της ΔΕΗ.

Ο Ελευθέριος Αυγενάκης

Σημειώνεται πως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ελευθέριος Αυγενάκης έχει ζητήσει την καθιέρωση ανταποδοτικών τελών για το Δήμο Περάματος επειδή ετησίως μετακινούνται από εκεί περίπου 3 εκατ. αυτοκίνητα για τη Σαλαμίνα και επειδή εντός των ορίων των δήμων λειτουργούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ