πότε-ξεκινά-η-λειτουργία-της-μονάδας-ε-483878
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.05.2018 | 08:06

Πότε ξεκινά η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο

Σε οκτώ μήνες θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της περιοχής, καθώς και οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή.

Το έργο έχει ενταχθεί στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) – η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – και εκτός από τη Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Υπολειμμάτων. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) του έργου θα εκμεταλλεύεται εμπορικά και τα παραγόμενα προϊόντα (ενέργεια και ανακυκλώσιμα υλικά) για τα επόμενα 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το έργο «τρέχει» με υποδειγματική ταχύτητα, γεγονός που αντανακλά «την άριστη συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων και απαντά στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας».

Η ετήσια δυναμικότητά της μονάδας στην Ήπειρο ανέρχεται σε 105.000 τόνους σκουπιδιών και η δοκιμαστική λειτουργία της έχει οριστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.  Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 52,4 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ (20 εκατ. ευρώ), ίδια κεφάλαια του ΙΦΣ  και τραπεζικό δανεισμό.

Το έργο φιλοδοξεί να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή. Με τη λειτουργία του, το 65% των βιοαποικοδομήσιμων (ΒΑΑ) υλικών θα αξιοποιούνται και δεν θα οδηγούνται σε χωματερές, ενώ τα υπολείμματα δεν θα ξεπερνούν το 35% (έως 39% το μέγιστο) του συνόλου των συμβατικών απόβλητων που θα εισέρχονται στη μονάδα.

Όσον αφορά στην ανακύκλωση, ο στόχος είναι να «πιάσει» το 35% της ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών που θα φτάνουν στη μονάδα.

Η νέα ΜΕΑ στην Ήπειρο θα αποτελείται από δύο μονάδες: της Μηχανικής Ανακύκλωσης και της Βιολογικής Επεξεργασίας. Στην πρώτη θα ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (σιδηρούχα υλικά, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά). Στη δεύτερη μονάδα, η οποία θα αποτελείται από κλειστούς αντιδραστήρες, θα παράγεται πράσινη ενέργεια και υλικά τύπου κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό).

Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το ΣΔΙΤ Ηπείρου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την 25ετή λειτουργία του οπότε εκτιμάται ότι απασχοληθούν 90 άτομα και θα προκύψει και ένας σημαντικός αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κλπ).

Βασικό έσοδο του έργου θα αποτελεί το τέλος εισόδου με μεσοσταθμικό κόστος τα 39,54 ευρώ ανά τόνο. Επίσης, σημαντικά θα είναι και τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων προϊόντων καθώς και από την πράσινη ενέργεια. Εφόσον, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν είναι πάνω από εκείνα που έχουν προβλεφθεί στο χρηματοοικονομικό μοντέλο που έχουν «τρέξει» οι μελετητές, τότε το 50% αυτών θα αποδίδεται στην Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων. Πηγή: in.gr