πόλεμος-οιελε-ποεδην-για-παράτυπα-π-27456
ΔΗΜΟΣΙΟ | 08.07.2017 | 11:49

«Πόλεμος» ΟΙΕΛΕ-ΠΟΕΔΗΝ για παράτυπα πτυχία -Τι καταγγέλλουν

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ συνδικαλιστών με αφορμή τα πλαστά (παράτυπα) πτυχία, ορισμένοι κάτοχοι των οποίων είχαν διοριστεί κατά το παρελθόν στο Δημόσιο.

Η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ), που επανέφερε εδώ κι ένα χρόνο το θέμα στην επικαιρότητα, συγκρούστηκε με την ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων), καθώς η δεύτερη ζήτησε να μην προχωρήσει διαδικασία αξιολόγησης των εν λόγω αποφοίτων.

Ειδικότερα, εδώ και αρκετούς μήνες το υπουργείο Παιδείας έχει «υποσχεθεί» διενέργεια εξετάσεων για όσους αποφοίτους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ορισμένα ΤΕΕ, για τα οποία είχαν επιβεβαιωθεί καταγγελίες. Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας ότι πάνε να ακυρώσουν 5.000 πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοσηλευτικού προσωπικού, τινάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των νοσοκομείων στον αέρα.

Οπως αποδείχθηκε και πρόσφατα σε μία άλλη μεγάλη διαμάχη, αυτή των βρεφονηπιοκόμων και των νηπιαγωγών, δύσκολα συμπίπτουν τα στοιχεία συνδικαλιστών. Η ΟΙΕΛΕ από την άλλη πλευρά καταρρίπτει τα παραπάνω νούμερα κάνοντας λόγο για περίπου 2.300 παράτυπα πτυχία από ΤΕΕ, ορισμένα εκ των οποίων αφορούσαν απόφοιτους νοσηλευτές, όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι παραπάνω από 1.000 αυτοί που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο, κατηγορώντας την ΠΟΕΔΗΝ ότι «φουσκώνει» τα νούμερα. Υπογραμμίζει όμως ότι αν και αδιόριστοι, ένα μέρος αυτών είναι στις λίστες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και μάλιστα στην κορυφή των διοριστέων με τα ψεύτικα «άριστα».

«Οι 5.000 μόνιμοι υπάλληλοι (κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό) συμμετείχαν σε διαγωνισμούς προκήρυξης θέσεων προσωπικού του ΑΣΕΠ (Ανεξάρτητη Αρχή). Το ΑΣΕΠ στην υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από τα δικαιολογητικά, έκρινε έγκυρα και γνήσια τα πτυχία τους και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Με το βαθμό του πτυχίου τους (κύριο προσόν διορισμού) κατατάχθηκαν στους επιτυχόντες των διενεργηθέντων διαγωνισμών και προσελήφθησαν στα νοσοκομεία. Τα πτυχία τους είναι νόμιμα φέροντας σφραγίδα και υπογραφή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κάθε νομού. Ταυτόχρονα ελέγχθη η γνησιότητά τους από τα Γραφεία Προσωπικού των νοσοκομείων, αφού διαβιβάσθηκαν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και διασταυρώθηκε η γνησιότητά τους», ισχυρίζεται η ΠΟΕΔΗΝ, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις και για δικαστικές προσφυγές.

Για την ιστορία, η βόμβα των παράτυπων πτυχίων είχε σκάσει στα χέρια της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία προχώρησε στην ψήφιση νόμου που όριζε τη νομιμοποίηση του πτυχίου από ΤΕΕ-μαϊμού.

Παρακάτω οι θέσεις ΟΙΕΛΕ – ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα:

Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η κυβέρνηση να τινάξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων στον ΑΕΡΑ για να υλοποιήσει περίεργα αιτήματα της  ΟΙΕΛΕ. Μην μπαίνετε στον κόπο να διενεργήσετε διαγωνισμό για τους 5000 εργαζόμενους του ΕΣΥ  απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών ΤΕΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει με κάθε μέσο ο διαγωνισμός (δικαστικό, αγωνιστικό). Θα τον ακυρώσουμε στη πράξη.

Η ΟΙΕΛΕ ανακοίνωσε (όχι το Υπουργείο Παιδείας) ότι θα φέρει τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας με την οποία καθίστανται άκυροι χιλιάδες τίτλοι σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης σε περίπτωση που οι κάτοχοί τους είτε δεν συμμετάσχουν, είτε αποτύχουν στην ειδική επανεξεταστική διαδικασία. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθείται λέει η ΟΙΕΛΕ ορίζονται επίσης τα σχετικά της εξεταστικής διαδικασίας (ύλη, τρόπος αξιολόγησης, συγκρότηση ατομικών και συλλογικών οργάνων διεξαγωγής και εποπτείας, ο τύπος και το περιεχόμενο των τίτλων κ.λπ.) που είναι θεσμικά θωρακισμένη, σε επίπεδο Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε να μην αμφισβητείται το κύρος τους.

Στο στόχαστρο βρίσκονται τα πτυχία αποφοίτων Α και Β κύκλου των ακολούθων Ιδιωτικών ΤΕΕ.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (κυρίως τα Νοσοκομεία) προσλήφθηκαν από τις εν λόγω Ιδιωτικές  Σχολές και υπηρετούν σήμερα πάνω από 5.000 μόνιμοι υπάλληλοι (κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό). Συμμετείχαν σε Διαγωνισμούς προκήρυξης θέσεων προσωπικού του ΑΣΕΠ (Ανεξάρτητη Αρχή). Το ΑΣΕΠ στην υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από τα δικαιολογητικά, έκρινε έγκυρα και γνήσια τα πτυχία τους και την άδεια ασκήσεως Επαγγέλματος. Με το βαθμό του πτυχίου τους (κύριο προσόν διορισμού) κατατάχθηκαν στους επιτυχόντες των διενεργηθέντων διαγωνισμών και προσελήφθησαν στα Νοσοκομεία.

Τα πτυχία τους είναι νόμιμα φέροντας σφραγίδα και υπογραφή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κάθε Νομού. Ταυτόχρονα ελέχθη η γνησιότητά τους από τα Γραφεία Προσωπικού των Νοσοκομείων, αφού διαβιβάσθηκαν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διασταυρώθηκε η γνησιότητά τους. Οι Διευθύνσεις Υγείας Νομαρχιών ή Περιφερειών έλεγξαν τα πτυχία και χορήγησαν άδεια ασκήσεως Επαγγέλματος.

Για τη χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προσκομίστηκαν βεβαιώσεις ετήσιας πρακτικής άσκησης από Νοσοκομεία τα οποία επίσης έλεγξαν τα πτυχία των αποφοίτων των εν λόγω σχολών. Σήμερα κατέχουν οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες του ΕΣΥ. Πάνω από 3.000 υπάλληλοι των εν λόγω Σχολών χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα πτυχία για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις (πανελλήνιες ή κατατακτήριες) για είσοδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πέτυχαν και φοίτησαν ή φοιτούν σε Ανώτερα ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Με την κτήση των πτυχίων ΑΕΙ ή ΤΕΙ  αιτήθηκαν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και πέτυχαν την μετάταξή τους σε ανώτερο κλάδο εντός της ίδιας της υπηρεσίας ή σε άλλες υπηρεσίες του ιδίου ή άλλου Φορέα. Μετατάχθηκαν με αποφάσεις των Υπηρεσιακών Οργάνων των Νοσοκομείων και σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Προξενεί εντύπωση γιατί προκαλείται αναστάτωση και τι εξυπηρετεί;

Χρόνια μετά την κτήση των πτυχίων τους θα κληθούν, αν και  άριστοι Επαγγελματίες Υγείας, να δώσουν εξετάσεις για τα μάτια της ΟΙΕΛΕ!!! Με τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές εξετάσεις αμφισβητούν οι ίδιοι την πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ στα Νοσοκομεία, ακόμη και εάν επιτύχουν στις εξετάσεις που θα οργανώσετε, καθ’ ότι ο βαθμός ήταν τότε το κύριο προσόν διορισμού. Επίσης θα αμφισβητηθούν οι έως σήμερα υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές (μετατάξεις,  βαθμολογική – μισθολογική κατάταξη και ωρίμαση κ.α.).

Με την διενέργεια διαγωνισμού τίθεται σε αμφισβήτηση η εγκυρότητα των προσλήψεων των εν λόγω υπαλλήλων στους Φορείς Υγείας και ειδικά στα  Νοσοκομεία. Κινδυνεύουν τα Νοσοκομεία να χάσουν 5.000 υπαλλήλους από τυχόν δικαστικές προσφυγές έστω ενός αποτυχόντος διαγωνισμού.

Ο Υπουργός Παιδείας με την εν λόγω τροπολογία τινάζει στον αέρα τη λειτουργία των Νοσοκομείων προκειμένου να υλοποιήσει περίεργα αιτήματα της ΟΙΕΛΕ.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο.

Θα ακυρώσουμε το διαγωνισμό με κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Τι αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανοιχτή επιστολή:

Τελικά είναι αμετανόητοι. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ απειλούν με «κινητοποιήσεις και καταλήψεις», επειδή θεωρούν άδικο ότι με βάση τους Νόμους Γιαννάκου και Φίλη οι κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών με τους οποίους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο, θα υποχρεωθούν να επανεξεταστούν για να τους νομιμοποιήσουν! Όσο τραγελαφικό κι αν ακούγεται, είναι αλήθεια. Αυτή είναι η κατάντια ενός τμήματος του συνδικαλιστικού κινήματος. Να υπερασπίζεται την αδιαφάνεια, την παρανομία, τον παρασιτισμό, να επιχειρεί να ξεπλύνει τις διαχρονικές αμαρτίες του πολιτικού συστήματος!

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για λόγους φτηνού εντυπωσιασμού η ΠΟΕΔΗΝ μιλά στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για 5000 ανθρώπους που «κινδυνεύουν να απολυθούν». Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των παράνομων τίτλων είναι περίπου 2450. Οι μισοί περίπου από αυτούς έχουν διοριστεί στο δημόσιο και ακόμη λιγότεροι σε υπηρεσίες Υγείας. Ωστόσο, οι υπόλοιποι είναι ακόμη στις λίστες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και μάλιστα στην κορυφή των διοριστέων με τα ψεύτικα «άριστα». Γιατί τότε φωνάζει η ΠΟΕΔΗΝ; Μήπως, επειδή πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέοι διορισμοί από τον Πρωθυπουργό στο χώρο της Υγείας, πρέπει να μπουν στα Νοσοκομεία και οι υπόλοιποι «κολλητοί και φίλοι» πολιτευτών που με τη στήριξή τους εξαγόρασαν τα πτυχία; Μήπως επειδή όλοι αυτοί, λόγω των παράνομων τίτλων τους, αποτελούν μια εύκολη ομάδα αλίευσης ψήφων με αντάλλαγμα την πολιτική «προστασία»;

Αυτός είναι ο συνδικαλισμός που οραματίζονται οι «συνάδελφοι» της ΠΟΕΔΗΝ;

Και ενώ η μεγάλη πλειονότητα των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων δίνουν γενναία και άνιση μάχη για να διασφαλίσουν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον, δυστυχώς κάποιοι «συνάδελφοι» χαρίζουν επιχειρήματα σε όσους πολεμούν λυσσαλέα το συνδικαλισμό. Από τη μια οι υπερασπιστές όσων με ανέντιμο τρόπο και με παράνομους τίτλους διορίστηκαν στο Δημόσιο και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, από την άλλη οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Όλοι αυτοί φτάνουν και περισσεύουν για να αμαυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών ο αγώνας χιλιάδων εργαζόμενων, ο αγώνας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ έρχεται σήμερα με μια προκλητική, σημερινή της ανακοίνωση να υπερασπιστεί τους κατόχους των παράνομων τίτλων σπουδών, ανθρώπους που πλήρωσαν χιλιάδες  ευρώ για να λάβουν δήθεν άριστα απολυτήρια από 18 ιδιωτικά ΤΕΕ σε όλη τη χώρα. Με αυτούς τους τίτλους μοριοδοτήθηκαν με το ανώτατο όριο στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (1000 μόρια) και διορίστηκαν στο Δημόσιο, καταλαμβάνοντας  τη θέση χιλιάδων παιδιών που μόχθησαν για το πτυχίο τους. Παιδιών που προέρχονται από οικογένειες φτωχών, μη προνομιούχων, ανέργων, που έχασαν τη θέση που δικαιούνταν, επειδή το βαλάντιο της οικογένειας κάποιων άλλων τους επέτρεψε να εξαγοράσουν ψεύτικα χαρτιά, χωρίς να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα, εργαστήρια, έχοντας δώσει εικονικές εξετάσεις με δήθεν άριστους βαθμούς.

Όλα αυτά τα στοιχεία για τους κατόχους των παράνομων τίτλων είναι καταγεγραμμένα εδώ και 12 χρόνια, από τις καταγγελίες που έκανε η ΟΙΕΛΕ από το 2005. Τότε όμως, αν και είχαμε αναδείξει ως Ομοσπονδία ότι πολλοί από αυτούς τους κατόχους κατευθύνονταν σε υπηρεσίες Υγείας, καμιά ΠΟΕΔΗΝ δεν είχε δείξει την παραμικρή ευαισθησία. Δεν μου κάνει εντύπωση. Οι κάτοχοι ακόμη δεν είχαν «διοριστεί», δεν ήταν ακόμη εν δυνάμει «ψηφοφόροι».

Έρχονται σήμερα αυτοί και μιλούν με θρασύτητα για «περίεργα αιτήματα της ΟΙΕΛΕ» που οδήγησαν τον Υπουργό Παιδείας σε τροπολογία. Να θυμίσω στους ανιστόρητους ψηφοθήρες της ΠΟΕΔΗΝ ότι για την ιστορία των παράνομων τίτλων υπήρξε νομοθέτηση από την Μαριέττα Γιαννάκου πριν από 10 ολόκληρα χρόνια, το 2007 με το Νόμο 3577/2007, όταν και αποφασίστηκε για πρώτη φορά η διενέργεια εξετάσεων για τους κατόχους των παράνομων τίτλων. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και το 2014 ο Νόμος δεν εφαρμόστηκε, ελέω πολιτικών πιέσεων για να μην αγγίξει κανείς τους βολεμένους, τους γόνους της διαφθοράς και της παρακμής ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος.

Η ΠΟΕΔΗΝ «ξύπνησε», όταν το 2016 ο τότε Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ενίσχυσε το Νόμο Γιαννάκου με νέα διάταξη (Ν. 4415/2016) και εν συνεχεία εξήγγειλε τη διενέργεια των ειδικών επαναληπτικών εξετάσεων. Πλέον τώρα, με την τροπολογία Γαβρόγλου ετοιμάζεται να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για τους ψηφοφόρους της και εναντίον των δεκάδων χιλιάδων έντιμων εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία που πήραν τα πτυχία τους με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Στην ΟΙΕΛΕ έχουμε δώσει διαχρονικά τη μάχη της διαφάνειας και του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, έχουμε υποστεί ανηλεείς διώξεις, επειδή υπερασπιζόμαστε δημόσια και κοινωνικά αγαθά, έχουμε έρθει σε σύγκρουση με όλες τις πολιτικές ηγεσίες και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τον αγώνα μας τον γνωρίζει καλά η ελληνική κοινωνία. Μια ομάδα ανθρώπων που βάζουν το μικροπολιτικό και συντεχνιακό τους συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον, πάνω από την εργατική τάξη και τους αγώνες της δεν μπορεί να μας συκοφαντήσει, δεν μπορεί να μας αγγίξει. Απλώς λυπάμαι για το κατάντημά τους και τους παραδίδω στη χλεύη των πολιτών.

Μιχάλης Κουρουτός

Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ