ποιοι-είναι-οι-άξονες-του-εθνικού-σχεδ-219230
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 06.05.2014 | 15:27

Ποιοι είναι οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση

Η ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής, τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, η ακεραιότητα  και λογοδοσία είναι οι τρείς βασικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση που  παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε ειδική ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι πρωτοβουλίες για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Οφείλουμε λοιπόν να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά είναι επίσης δεδομένο η ανάγκη πια να στηρίξουμε την καινοτομία, όπως επίσης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα απαντήσουμε στο μείζον θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων».

Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και τα βασικά σημεία του Σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

-Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δίνει προοδευτικό πρόσημο σε μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

-Αξιοποιήσαμε οποιαδήποτε προσπάθεια είχε γίνει μέχρι τώρα από τους προκατόχους μας και δεν μηδενίσαμε τίποτα. Ξεκινήσαμε από τα δυνατά μας σημεία και επιχειρήσαμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας.

-Στην πορεία προς την υποβολή του τελικού Σχεδίου Δράσης τον Ιούνιο, καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να καταθέτουν από σήμερα τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους στο opengov, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Δράσης. Γιατί το  μεγάλο στοίχημα είναι να μπορεί να εφαρμόσει η χώρα αυτά που νομοθετεί.

-Η ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής περνά από τη θεσμική θωράκιση και την τεχνολογική αναβάθμιση του Διαύγεια. Το σύνολο των δημοσιευμένων αποφάσεων είναι 11.262.086 από το 2010 έως σήμερα και αυξάνεται κατά 16.000 κάθε εργάσιμη ημέρα.

-Ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων, να συμβάλλει στη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Στόχος είναι να μην υπάρχει νομοσχέδιο που να μην αναρτηθεί για διαβούλευση και να γνωρίζουν οι πολίτες και οι φορείς πόσες από τις προτάσεις τους έχουν αξιοποιηθεί στα νομοθετήματα.