ποια-πλαφόν-μειώνουν-τις-εισφορές-των-130046
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 14.01.2016 | 10:01

Ποια πλαφόν μειώνουν τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – Σύνδεση και με τους φόρους

Με πλαφόν διαφόρων ειδών σκοπεύει η κυβέρνηση να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Παράλληλα συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με τους φόρους ώστε αθροιστικά σε εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ να μην ξεπερνούν το 55 με 60%. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών μέσα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε θα επιχειρήσουν να περιορίσουν μέσω πλαφόν στο 50 με 55% το σύνολο των εισφορών και των φόρων που δίνει ο ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος που έχει εισόδημα έως 30 με 40.000 ευρώ και να φτάνει το 55 με 60% για μεγαλύτερα εισοδήματα.  «Η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βούληση του υπουργείου είναι να γίνει δεκτή σε γενικές γραμμές η πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων οι εισφορές να αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος.

Ελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα, νέους επιστήμονες

Παράλληλα για τα χαμηλά εισοδήματα στα οποία κυρίως επικεντρώνει η κυβέρνηση η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επέρχεται ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές. «Το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται. Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας στην ίδια συνέντευξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται η κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία με ύψος εισφορών τα 93 ευρώ να επεκταθεί από τους αγρότες στους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες (σ.σ. η κατώτατη εισφορά γι’ αυτές τις κατηγορίες σύμφωνα με την αρχική πρόταση είναι 117 ευρώ), για ορισμένο όμως χρονικό διάστημα που, πιθανόν, θα φτάνει τα τρία χρόνια. Στην κατώτατη κλίμακα θα μπορούν να ενταχθούν πιθανότατα και νέοι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι κάτω των 30 ετών αλλά και όσοι ξεκινούν ή αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα με ανώτατη χρονικό όριο τα πέντε χρόνια.