Πεζοδρομήσεις και ποδήλατα στο κέντρο της Αθήνας

Με πεζοδρομήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ποδήλατα από το υπουργείο Υγείας, επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τέλος στην υποβάθμιση και να επιτύχει ταυτόχρονα, την αναζωογόνηση κι ανάταξη του ιστορικού κι εμπορικού κέντρου της Αθήνας, που αποτελεί γι’ αυτή, ένα μεγάλο στοίχημα.

«Η Αθήνα αναπτύσσεται ταχύτατα στην κατεύθυνση της ραγδαίας υποβάθμισης περιοχών του κέντρου της», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας πως οι αναπλάσεις παλαιού τύπου και οι αυτοσχεδιασμοί δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στην κατάσταση παρακμής που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα σημεία όπου αναμένεται να αναπτυχθούν οι πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ είναι τα εξής:

•1. Ο ριζικός μετασχηματισμός της οδού Πειραιώς , έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση των κέντρων Αθήνας – Πειραιά και η ανάδειξή της σε βασικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

•2. Η ανασυγκρότηση, των μοναδικών σε ποιότητα παλιών αστικών περιοχών, των Άνω και Κάτω Πατησίων και Πλατείας Βάθη.

•3. Η βελτίωση της περιοχής του Γερανίου, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατάπτωση του οικιστικού πλούτου και τη συγκέντρωση πολλών ομάδων μεταναστών, ναρκομανών, παρανόμων κτλ.

•4. Η αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας σε πραγματική πλατεία ξανά, με πεζοδρόμηση μάλιστα, από την Πατησίων μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου, όπου προτεραιότητα θα δίδεται στον πεζό και προτείνεται στον άξονα να κινείται μόνο γραμμή του τραμ.

Πάντως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στα πλαίσια ενημέρωσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επεσήμανε πως το πρώτο λόγο στο σχεδιασμό όπως π.χ. στην πεζοδρόμηση, πρέπει να έχει ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «το κέντρο έχει λυγίσει εξαιτίας δύο πραγμάτων, του παραεμπορίου και των πορειών».

Παράλληλα στη διάθεση των πολιτών τον Ιούνιο θα είναι περίπου 200 ποδήλατα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον υφυπουργό Χρήστο Αηδόνη, το παραπάνω πρόγραμμα που ονομάζεται «Το ποδήλατο στη ζωή μας», θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το υπουργείο και μετά από έναν χρόνο θα περάσει στα «χέρια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι οι ποδηλάτες θα πρέπει να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας την οποία θα εφαρμόζουν σε ειδικό μηχάνημα, πριν τη χρήση του ποδηλάτου. Η κάρτα δεν θα χρεώνεται. Θα χρησιμοποιείται μόνο για να πιστοποιούνται τα στοιχεία των ποδηλάτων και να αποφεύγονται πιθανές κλοπές.

Μάλιστα ήδη σε τρία σημεία αυτή τη στιγμή της πόλης, στην Ακρόπολη στο Θησείο και στη Μητρόπολη, υπάρχουν βάσεις ποδηλάτων.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα προορίζεται να εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη, τη Σαμοθράκη και τον Αρχάγγελο Πέλλας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ


Αφήστε μια απάντηση