πετύχαμε-μια-σημαντική-νίκη-λέει-ο-τ-120308
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.03.2016 | 19:30

«Πετύχαμε μια σημαντική νίκη» λέει ο Τσίπρας – Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όλοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία.Το εγκαταλελλειμένο σχέδιο γίνεται κοινή απόφαση. Η Ελλάδα μέσα στις 10 μέρες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη Σύνοδο, πέτυχε μία σημαντική διπλωματική επιτυχία. Αθόρυβα αλλα σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνεργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

«Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο. Η Ελλάδα πετυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη και επιτυχία. Τις 10 μέρες με την κυπριακή κυβέρνηση συνεργαστήκαμε στενά για να ανατρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού» ανέφερει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς, να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.».

Σε αυτό το σημείο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δέχτηκε να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33, αντί να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Σμύρνη, υπογράμμισε ότι «πήραμε αυτό που θέλαμε, επιτάχυνση συμφωνίας επανεισδοχής». «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 800 επανεισδοχές», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα απαίτησε πλήρη κάλυψη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα και πρόσθεσε: «Απαιτήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές, αλλά και σε προσωπικό, ιδίως στην υπηρεσία ασύλου».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για φίλτρα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος:

Η Τουρκία να χτυπήσει το δίκτυο των διακινητών

Το ΝΑΤΟ να επιβλέπει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Να δοθεί ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όσοι έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία επανεγκατάσης.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο ζήτημα των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη, απευθύνοντάς τους έκκληση να μην παραμένουν στον καταυλισμό.