περιφερειακό-συνέδριο-αντωνοπούλου-26188
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 17.12.2017 | 19:10

Περιφερειακό Συνέδριο -Αντωνοπούλου: Να σταματήσει το Θριάσιο να είναι «πίσω αυλή» της Αθήνας

«Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται στα Μέγαρα έχει έναν και μόνο σκοπό:να θέσει σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς Παραγωγικούς Φορείς την ανασυγκρότηση μιας περιοχής με πολύ μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα», επεσήμανε στην ομιλία της η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Αττική. «Για την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους Δήμους της Δυτικής Αττικής ο κοινός στόχος είναι να σταματήσει το Θριάσιο Πεδίο, τα Μέγαρα, η Ελευσίνα , η Μάνδρα, ο Ασπρόπυργος, η Φυλή να είναι η «πίσω αυλή»  της Αθήνας», πρόσθεσε η Αν. Υπουργός και συνέχισε:

«Στη Δυτική Αττική, οι μισοί και παραπάνω από τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι μακροχρόνια άνεργοι. Είναι κατά κύριο λόγο άνεργοι μεγάλης ηλικίας και άνεργοι χαμηλών προσόντων. Δηλαδή αυτό που ονομάζουμε σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Από την πρώτη στιγμή, στις πολιτικές απασχόλησης που σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας έχουμε επικεντρώσει σε αυτές τις κατηγορίες των ανέργων που αποδεδειγμένα αδυνατούν να βρουν, στα χρόνια της κρίσης, μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτούς σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τα νέα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους της περιοχής, 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Για αυτούς υλοποιούμε το πρόγραμμα για ανέργους άνω των 55 στις επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για αυτούς υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να βελτιώσουν το βιογραφικό τους και να αναζητήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις μία θέση εργασίας, τώρα που η οικονομία εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά».

Η κ. Αντωνοπούλου έκανε λόγο για ένα άλλο, διαφορετικό, εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η Δυτική Αττική. Όπως είπε «το στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την κυβέρνησή μας, είναι ο νέος παραγωγικός προσανατολισμός της Δυτικής Αττικής, να κινείται στην κατεύθυνση της ανάδειξης της περιοχής ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού. Η αξιοποίηση δηλαδή της άλλης πλευράς της Δυτικής Αττικής, που είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, αλλά και των Μεγάρων, τα Μοναστήρια και οι ακτές του Αργοσαρωνικού».

«Εδώ έρχεται η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», συμπλήρωσε η Αν. υπουργός, «η οποία συνδυάζει την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με την παραγωγική ανασυγκρότηση, που έχει ως γνώμονα τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». «Η κυβερνητική αυτή προτεραιότητα έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας», κατέληξε.

Η κ. Αντωνοπούλου, αναφερόμενη στην αντιπολιτιευτική τακτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαξιώνει και να διαστρεβλώνει όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες για οριστική έξοδο από την κρίση, συνέκρινε ενδεικτικά επίσημους δείκτες της οικονομίας και της απασχόλησης  την περίοδο 2012-2014 με την περίοδο 2015-2017.

  • Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (δηλαδή επενδύσεις ) : Εκείνοι- 33,1 Εμείς + 6,6
  • Βιομηχανική παραγωγή : Εκείνοι -7,0 Εμείς + 8,7
  • Οικοδομική δραστηριότητα : Εκείνοι – 51,4 Εμείς + 11,5
  • Λιανικό εμπόριο : Εκείνοι -19,6 Εμείς:  Σταθεροποίηση με οριακή ανάπτυξη ( + 0,1)
  • Πωλήσεις ΙΧ οχημάτων : Εκείνοι – 21,6 Εμείς + 61,7
  • Ξένες άμεσες επενδύσεις : Εκείνοι 5,6 δις ευρώ Εμείς 7,9
  • Έλλειμμα Γενικής κυβέρνησης (μέσος όρος 3ετίας): Εκείνοι 8,3 δις ευρώ        Εμείς 1,6 δις ευρώ
  • Απασχόληση : Εκείνοι -173.000 (-12,8) Εμείς +260.000 (+6%)
  • Ποσοστό ανεργίας : Εκείνοι +8,6 % Εμείς  -5,2 %
  • Αριθμός ανέργων : Εκείνοι +392.000 Εμείς  -240.000