Δημόσιο: Παραμένει το μισθολόγιο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις – Τι θα γίνει με κινητικότητα, αξιολόγηση

Τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη και των επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι ζήτησαν να μάθουν περαιτέρω λεπτομέρειες και κυρίως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις μισθολογικές αλλαγές και ζητούν ποσοτικοποίηση στόχων. Συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου και, όπως προβλεπεται, στα προαπαιτούμενα να έχει ψηφισθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Τα δύο αυτά θέματα ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και στο δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων. Να σημειωθεί πάντως ότι το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο παραπέμπει η Βασιλίσσης Σοφίας.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο αλλά σε βάθος χρόνου καλείται να συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση του κόστους του ελληνικού Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα, ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου. Συγκεκριμένα  ζητούν αυξομειώσεις μισθών ανάλογα με τις «δεξιότητες, την απόδοση και τη θέση ευθύνης». Ταυτόχρονα, ζητείται «ευθυγράμμιση» της πολιτικής επιδομάτων όπως τα οδοιπορικά κ.α. με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Το συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου πρέπει να βαίνει μειούμενο με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου ως το 2019. Τέλος, προτείνουν εξομοίωση των παροχών εκτός μισθού, όπως εφάπαξ, εκτός έδρας, οδοιπορικά και αποζημιώσεις με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Στη συνάντηση Βερναρδάκη – θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες,  συμφωνήθηκε επίσης το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου και έως τις 15 Δεκεμβρίου, να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας. ‘Αλλες πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως επισπευσθεί αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχει συμφωνία.