πάνος-σκουρλέτης-από-την-παραλίγο-απο-81592
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 04.11.2016 | 23:33

Πάνος Σκουρλέτης: Από την παραλίγο αποχώρηση στο πρώτο τη τάξει υπουργείο

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις των οποίων το τελευταίο διάστημα πέρασαν από σαράντα κύματα.

Σε διάψευση, όμως, όλων των σεναρίων των τελευταίων ημερών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε “ψήφο εμπιστοσύνης” στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος τοποθετώντας στο πρωτο τη τάξει υπουργείο. Για τους γνωρίζοντες έπαιξε καταλυτικό ρόλο η πρόσφατη συνάντηση των δυο τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου “λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις” και, τότε, “κλείδωσε” η παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο όχι όμως και στο υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως, το “υπουργείο της Αυτοδιοίκησης”, ένα κατεξοχήν “πολιτικό υπουργείο” ήταν ένα από αυτά που ήθελε από παλιά ο Πάνος Σκουρλέτης. Άλλωστε, το όνομά του είχε “παίξει” για την πλατεία Κλαυθμώνος και στον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 2015, αλλά τότε είχε αναλάβει το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο, στην ουσία, και συνέχισε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Ο “Ρηγάς” οικονομολόγος, συνεργάτης Αλαβάνου

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι οικονομολόγος, απόφοιτος (το 1986) της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιά, σήμερα). Είναι εκ των παλαιότερων στελεχών του Συνασπισμού, προερχόμενος από τον «Ρήγα Φεραίο» και στενός συνεργάτης στο παρελθόν του Αλέκου Αλαβάνου.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης συνηθίζει να πηγαίνει μόνος του στο γραφείο του οδηγώντας το Ι.Χ του.

Ο Βασίλης και ο Άρης, οι δύο γιοί του, αποτελούν το κέντρο του κόσμου για τον υπουργό και τη σύζυγό του Ορσαλία. Οι τέσσερις όποτε έχουν ευκαιρία αλωνίζουν τις θάλασσες με μια μικρή βάρκα που κουμαντάρει ο καπετάνιος Πάνος Σκουρλέτης. Αλλά και για μια βόλτα στα χιόνια η οικογένεια θα προτιμήσει το Χελμό όπου ο μπατζανάκης του υπουργού, σύζυγός της δίδυμης αδελφής της Ορσαλίας, είναι συνιδιοκτήτης σε ξενοδοχείο στην περιοχή.

Ο αδελφός του Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργος, είναι επιχειρηματίας. Επιχειρηματίας όμως υπήρξε και ο υπουργός αφού από το 1986 έως το 2011 εργαζόταν στους τομείς της εμπορίας εργαλείων χειρός, της εστίασης και της παροχής υπηρεσιών υγείας & ομορφιάς, στον ιδιωτικό τομέα. Διατηρούσε στην οδό Αθηνάς ένα από τα πιο «in» καφέ της εποχής, στο οποίο συνεδρίαζαν ατύπως τα μέλη του Συνασπισμού και παρασκηνιακά έλαβαν χώρα ζυμώσεις, ελήφθησαν ιστορικές αποφάσεις και μετατράπηκε ο ΣΥΝ σε ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού όμως περιλάμβαναν και μετοχές σε γνωστό για την εποχή ινστιτούτου αδυνατίσματος και ομορφιάς, το οποίο όμως έβαλε λουκέτο.

Η πορεία του

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της πρώτης κυβέρνησης Α. Τσίπρα (Ιανουάριος 2015), υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ανασχηματισμό της 18.7.15 και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη δεύτερη κυβέρνηση Α. Τσίπρα (Σεπτέμβριος 2015).

Εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (Οκτώβριος 2009-Ιανουάριος 2015)

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες: ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος: Μέλος του γραφείου του ΚΣ, με ενεργή συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα

Μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 1990 και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής.