Π. Υγείας Αττικής: Κάποιοι εμποδίζουν τους απεργούς-μετανάστες να σωθούν

Αντικρούει τις κατηγορίες ο α’ περιφερειάρχης υγείας Αττικής Άρης Μουσιώνης περί μη αρωγής από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους μετανάστες-απεργούς πείνας που βρίσκονται επί ξυρού ακμής και διακομίζονται στα νοσοκομεία της Αττικής και γυρίζουν με προβλήματα, κατηγορίες που εκπορεύονται από το γιατρό των απεργών Θ. Καράμπελη.

Ο κ. Μηλιώνης κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις «που πυροδοτούν ένα κλίμα και δεν ξέρω που αποσκοπεί, το οποίο είναι σε βάρος της υπόληψης των ανθρώπων και της χώρας» και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «καμία κυβέρνηση δε θα ήθελε στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας να υπάρξει νεκρός».

Μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας και στον Αντώνη Κοκορίκο, ανέφερε πως «κάποιοι από τους μετανάστες ζητήσανε κάποιο χυμό ή κάποια τροφή και υπήρξαν παρεμβάσεις, παρεμβάσεις του στυλ να μη δοθεί» […] «Στον Ευαγγελισμό, στο Ιπποκράτειο, στο Λαϊκό, στο Αμαλία Φλέμιγκ».

Δημοσιογράφος: Ποιοι παρενέβησαν;
Α. Μουσιώνης: Κάποιοι από τους συνοδούς. Δεν ξέρω ονόματα, όσοι τους συνοδεύουν. Σε κάποια νοσοκομεία φτάσανε αυτές οι πληροφορίες, εγώ είπα ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε σεβόμενοι πρωτίστως τη βούληση του απεργού πείνας. Αυτός που προσέρχεται σε εμάς εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει με την άδειά του και να του χορηγήσουμε ό,τι πραγματικά έχει ανάγκη για να μην κινδυνεύσει η ζωή του. Σε καμία όμως περίπτωση δεν παραβιάζουμε τη βούλησή του σε ό,τι αφορά πέρα από την ενυδάτωση τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Δημοσιογράφος: Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν μόνο στη σίτιση, ή και σε φαρμακευτική υποστήριξη;
Α. Μουσιώνης: Μόνο στη σίτιση.

Μιλώντας, εξάλλου, στον Realfm και τους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Ανδρέα Κωνσταντάτο, ο α’ περιφερειάρχης υγείας Αττικής χαρακτήρισε «επιεικώς απερίγραπτη αυτή η δήλωση» και τόνισε πως «η εντολή που δώσαμε από την πρώτη στιγμή […] ήταν να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να τους υποδεχτούμε με όρους αξιοπρέπειας, που αυτό σημαίνει να εκτιμήσουμε ως οφείλεται τις ζωτικές λειτουργίες, υπατικές, νεφρικές, καρδιολογικές, να τους δώσουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τη ζωή τους στο μέτρο όμως και στο βαθμό που οι ίδιοι μας επιτρέπουν».

Ο κ. Μουσιώνης εξέφρασε το φόβο του για την ύπαρξη θύματος, επιβεβαίωσε πως ορισμένοι μετανάστες-απεργοί πείνας θέλησαν να πάνε στο «Σπηλιοπούλειο», αλλά κάποιοι δεν τους άφησαν, και σημείωσε πως με γενικές γραμμές οι άνθρωποι της «Αλληλεγγύης» συνεργάζονται άψογα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημοσιογράφος: Έχετε ελέγξει τις κατηγορίες;
Α. Μουσιώνης: Απόλυτα. Είμαι σε επικοινωνία όχι κάθε μέρα, κάθε ώρα ως οφείλω με τους διοικητές. Κι αν ακόμα κριθεί από τη μεριά των γιατρών ότι η κατάσταση τους έχει καλώς, αν οι ίδιοι οι απεργοί πείνας για λόγους ψυχολογικούς δεν αισθάνονται έτοιμοι να εξέλθουν, δεν τους βγάζουμε από το νοσοκομείο […] Κρατάμε κάποιους απεργούς πείνας, εν δυνάμει ασθενείς, και δεν ξέρουμε που μπορούν να καταλήξουν. Ξέρετε, η απεργία πείνας δεν σε προειδοποιεί για την εξέλιξη της.
Δημοσιογράφος: Φοβάστε για θύματα;
Α. Μουσιώνης: Βεβαίως, και για αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας. Εγώ είπα, επιτρέπουμε στους πάντες, για λόγους καθαρά αξιοπρέπειας των συνανθρώπων, σημείο αναφοράς για μας είναι αυτοί οι δύσμοιροι συνάνθρωποί μας, αν αισθάνονται πιο άνετα να τους συνοδεύουν κάποια άτομα της Αλληλεγγύης, ελεύθερα […] Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι της Αλληλεγγύης συνεργάστηκαν άψογα και μας δήλωσαν πολλές φορές και τις ευχαριστίες τους προς το προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και οι μετανάστες.
Λυπάμαι για κάποιες δηλώσεις που πυροδοτούν ένα κλίμα και δεν ξέρω που αποσκοπεί, το οποίο είναι σε βάρος της υπόληψης των ανθρώπων και της χώρας.
Δημοσιογράφος: Είναι αληθές ότι θέλησαν να πάνε στο νοσοκομείο και τους απέτρεψαν;
Α. Μουσιώνης: Βεβαίως, Κι εμείς λέμε: κανείς δεν έχει το δικαίωμα, ούτε εμείς οι οικοδεσπότες, να παραβιάσουμε το ανθρώπινο δικαίωμα της επιλογής τους.

Γιάννης Ραγκούσης: Υπεύθυνοι οι «πολιτικοί καθοδηγητές»

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα των μεταναστών του Μεγάρου Υπατίας πριν από περίπου έναν μήνα είχε δηλώσει θετικός στην προοπτική μιας απευθείας επικοινωνίας ενός κλιμακίου από γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων με τους απεργούς πείνας και είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο στην υγεία των μεταναστών-απεργών πείνας.

Xθεw, εκφράζοντας τη λύπη του για τη συνέχιση της απεργίας πείνας, εξαπέλυσε μύδρους κατά των «πολιτικών καθοδηγητών», όπως τους χαρακτήρισε, τους κατέστησε υπεύθυνους για την υγεία τους και τους κατηγόρησε ότι έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ των Αρχών και των μεταναστών. Διάλογο που θα ενημέρωνε τους απεργούς για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως οι «πολιτικοί καθοδηγητές» των απεργών πείνας, αυτοί που «βγαίνουν καθημερινά και μιλούν στα κανάλια», είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμπόδισαν τους γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ να τους παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και μάλιστα -όπως είπε- έχει καταγγελίες πως «οι γιατροί όχι μόνο εμποδίστηκαν να τους επισκεφθούν, αλλά απωθήθηκαν με τη βία».

Σημείωσε, δε, πως προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα έξωσης των μεταναστών από το Μέγαρο Υπατία και επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος για να δοθεί λύση είναι η υπαγωγή τους στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, καθώς οιαδήποτε ειδική μεταχείριση εκτός του νόμου θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες παράνομες νομιμοποιήσεις.

Χάρης Καστανίδης: Μόνη λύση το καθεστώς ανοχής

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ, διαβεβαίωσε ότι δε θα απελαθεί κανένας από τους μετανάστες-απεργούς πείνας για ένα χρόνο (ό,τι προβλέπει ο νόμος, δηλαδή), περίοδο κατά την οποία μπορεί και πρέπει να γίνει διάλογος για να εξεταστούν τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, παρά το ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι υπουργοί που θέλουν να συζητήσουν με τους απεργούς πείνας, τις τελευταίες ημέρες έχουν κοπεί όλοι οι δίοδοι επικοινωνίας.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο κ. Καστανίδης. «Προτείνουμε μία συμβιβαστική λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να εκβιάζεται μία ολόκληρη χώρα», κατέληξε.

98 μετανάστες στα νοσοκομεία Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται πως ήδη 81 εκ των μεταναστών του Μεγάρου Υπατίας έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ άλλοι 17 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία από το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ