«Όχι» απεργών, μετά τη συνάντηση

Ομόφωνα απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για «καθεστώς ανοχής» 6+6 μηνών οι μετανάστες-απεργοί πείνας του Μεγάρου Υπατίας. Την απόφαση αυτή πήραν μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Ανδρέα Λοβέρδο, τονίζοντας ότι η πρότασή τους δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση.

Παράλληλα απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Υγείας για μεταφορά όλων των απεργών πείνας σε νοσοκομεία, λόγω των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες. Δηλώνουν δε ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία, μετά από οδηγίες των γιατρών όσοι χρειάζονται νοσηλεία .

Απέρριψαν επίσης τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι και ότι είναι υποκινούμενοι, τονίζοντας με έμφαση ότι η απόφαση για συνέχιση της απεργίας είναι δική τους.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, που έγινε στο κτίριο της ΓΣΕΕ, εκτός από τους δύο υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρη Στεφάνου και Ανδρέα Τάκη, συμμετείχαν ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέσβης κ. Αμοιρίδης. οι δικηγόροι Ι. Κούρτοβικ και Β. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας Α. Χάτζι και τρεις απεργοί πείνας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο  Γ. Παναγόπουλο.

Ραγκούσης: «Τίποτε δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή»

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση ζητήθηκε από τους απεργούς πείνας χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδείκνυεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, διαβεβαιώθηκε δια στόματος του υπουργού Υγείας  ότι «το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και πάνω σε αυτή τη συμφωνία θα βαδίσουμε για την επίλυση του προβλήματος».

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι «είχαμε επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε αυτά που λέμε από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Οι απεργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Θα τις μελετήσουμε. Εξηγήσαμε τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Η πρότασή μας διαφοροποιεί τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό εάν σταματήσουν την απεργία πείνας». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε κι αυτός από την πλευρά του ότι «τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ