Οι μετανάστες έφεραν κόντρα Ραγκούση-Βενιζέλου

Σε ενδοκυβερνητική κόντρα και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, οδηγεί η υπόθεση των μεταναστών- απεργών πείνας. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο («Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας ανθρώπινης ζωής. Θα ασκήσω την όποια πίεση μπορώ να ασκήσω στους αρμόδιους συναδέρφους μου για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο, διότι μπορεί αυτό να σηματοδοτήσει εξελίξεις οι οποίες δε βοηθούν σε τίποτα τη χώρα την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή) σήκωσε το γάντι και μαζί και τους τόνους της αντιπαράθεσης:

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

«Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δημόσια παρέμβαση να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση με την οποία θα αποτραπεί η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής.

Από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας, με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας κάμπτοντας την αδιαλλαξία των διαμεσολαβητών – καθοδηγητών τους

Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πάντως, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους με μία λακωνική του δήλωση: «Οι υπουργοί Εσωτερικών  και ΄Αμυνας , επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα.»

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί οι δύο υπουργοί δεν επικοινώνησαν μεταξύ τους πριν κάνουν τις δημόσιες δηλώσεις τους. Αυτό, προφανώς, αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση…

Παρέμβαση Παπουτσή

Στο θέμα των μεταναστών του Μεγάρου Υπατίας, παρενέβη με δήλωσή του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος είπε: «Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτήριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση […] Με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

Για το προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ.

Για την εισαγγελική παρέμβαση Ελένης Ράικου, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, ότι οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ εμποδίζονται να δουν τους μετανάστες-απεργούς πείνας, κάντε κλικ εδώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση