οι-εφημερίες-εξουθενώνουν-τους-γιατρ-130628
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 10.01.2016 | 12:01

Οι εφημερίες εξουθενώνουν τους γιατρούς – Προσλήψεις η μόνη λύση

Εως και 32 ώρες συνεχόμενης εργασίας. Ακόμα και 93 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Και το θεσμοθετημένο ρεπό; «Πολυτέλεια». Υπό αυτές τις συνθήκες οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να στηρίξουν ένα σύστημα που διαρκώς αποδυναμώνεται λόγω ελλείψεων προσωπικού. Και αυτές οι συνθήκες έφεραν την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα στο κοινοτικό δίκαιο για το 48ωρο ως ανώτατο χρόνο συνολικής εβδομαδιαίας εργασίας. Υπουργείο Υγείας και νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται ενώπιον γόρδιου δεσμού για το θέμα του ωραρίου και καλούνται να βρουν άμεσα λύση, προκειμένου αφενός να μη διακινδυνεύσει η ασφάλεια στα νοσοκομεία, αφετέρου να γλιτώσει η Ελλάδα ένα ενδεχομένως τσουχτερό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η επιβολή προστίμου επαφίεται στην Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ζητήσει από το υπ. Υγείας πορεία υλοποίησης της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου. Η εκτίμηση από νομικούς είναι ότι το πρόστιμο, εάν επιβληθεί, μπορεί να φτάσει και τα 150 εκατ. ευρώ», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημ. Βαρνάβας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου είναι ένα καλό «διαπραγματευτικό χαρτί» για όλους. Οπως εξηγεί, «για εμάς είναι ένας μοχλός πίεσης προς το υπουργείο για προσλήψεις και για το υπουργείο είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους δανειστές για να επιτρέψουν προσλήψεις στην υγεία». Ο τρόπος για να λήξει «αναίμακτα» το θέμα είναι υπουργείο και γιατροί να έρθουν σε μια συμφωνία. Εντός των ημερών θα γίνουν οι πρώτες συναντήσεις για να κανονιστεί το πλαίσιο διαλόγου.

ugeia-thumb-large

Πηγή γραφήματος : «Καθημερινή της Κυριακής»

Λύση… οι προσλήψεις

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η μόνη λύση είναι οι προσλήψεις. Η ομοσπονδία θα ζητήσει από το υπουργείο 6.000 προσλήψεις γιατρών με σαφές χρονοδιάστημα που να μην ξεπερνάει την τριετία. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπηρετούν 12.000 ειδικοί και 7.000 ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ τα τελευταία έτη έχουν γίνει περίπου 3.500 συνταξιοδοτήσεις. Πλέον, ο μέσος όρος ηλικίας του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ είναι τα 57 έτη. Και σε αυτή την ηλικία εργάζονται κατά μέσο όρο από 60 έως 93 ώρες την εβδομάδα. «Εξαρτάται από τη στελέχωση των τμημάτων», λέει ο κ. Βαρνάβας. «Εάν ένα τμήμα έχει τρεις γιατρούς και κάθε ένας από αυτούς κάνει δέκα εφημερίες τον μήνα, τότε προσεγγίζουμε τις 95 ώρες εβδομαδίαιας εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όλοι υπερβαίνουν το 48ωρο». Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που ένας γιατρός θα εργαστεί 32 ώρες συνεχόμενες, αφού μπορεί μιας 24ωρης εφημερίας να διαδεχθεί το τακτικό πρωινό ωράριο. Μετά κάθε εφημερία, ο γιατρός δικαιούται ένα ρεπό. Το άδικο είναι ότι αυτός που κάνει και τις πολλές εφημερίες θα πάρει και λιγότερα ρεπό. Αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων».

Παλαιότερα το φαινόμενο των πολλών εφημεριών αφορούσε κυρίως την περιφέρεια. Τώρα όλα έχουν εξισωθεί στο χειρότερο. Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο 34χρονος Β. Μπουλταδάκης, ειδικευόμενος στην καρδιοχειρουργική στον «Ευαγγελισμό», «πρακτικά κανείς δεν φεύγει πριν τελειώσει τη δουλειά του. Μπορεί να πάει και πέντε και έξι η ώρα το απόγευμα ή ακόμα το βράδυ, εάν υπάρχει μεγάλο χειρουργείο. Το επτάωρο τακτικού ωραρίου δεν ισχύει. Την περασμένη Τετάρτη έφυγα από το νοσοκομείο στις 9.30 μ.μ. χωρίς να έχω εφημερία». Ο κ. Μπουλταδάκης συνήθως κάνει επτά εφημερίες τον μήνα, αλλά δεν παίρνει όλα τα ρεπό που δικαιούται. «Ζήτημα εάν παίρνουμε ένα ή δύο ρεπό τον μήνα. Και αυτό γίνεται χαριστικά. Είναι μεν θεσμοθετημένο αλλά στην πράξη δεν χορηγείται εύκολα». Σε εκκρεμότητα είναι και το μισθολογικό θέμα των γιατρών του ΕΣΥ, αφού τον Φεβρουάριο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή των γιατρών που ζητούν να κριθούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών τους από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα (υπάρχει και το δεδικασμένο για το μισθολόγιο των δικαστικών και των ενστόλων). Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι απώλειες στις απολαβές τους λόγω των περικοπών ανέρχονται στο 40%, ενώ σήμερα το ωρομίσθιο της εφημερίας ενός ειδικευόμενου έχει οριστεί μόλις στα 4,23 ευρώ προ φόρων…

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»