ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ «ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΤΟ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Την απόφαση να σταματήσουν, τουλάχιστον προσωρινά, οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί αφενός η κατάσταση έχει πάρει τέτοια τροπή ακόμη και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «μπορεί να φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα»* και αφετέρου το πρόβλημα με τα σκουπίδια της Αττικής θεωρείται ότι μπορεί να λυθεί με τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια (Φύλη, Λιόσια, Γραμματικό), δυναμικότητας 1,125 εκ. τόνων ετησίως.

Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελήφθη σε μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρπίλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι «το εργοστάσιο της Κερατέας που είναι δυναμικότητας μόλις 175.000 τόνων λίγα μπορεί να προσφέρει στη συνολική λύση του προβλήματος», καθώς μόνο της Φυλής, όπου δεν υπάρχουν αντιδράσεις, μπορεί να επεξεργαστεί 700.000 τόνους ετησίως.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρόταση για «πάγωμα» το εργοστασίου στην Κερατέα είχε καταθέσει την Τετάρτη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ)**

Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση επιχειρεί να «ηρεμήσει» τα πνεύματα στην Κερατέα πριν οδηγηθούμε στα χειρότερα, ενώ παράλληλα, προκειμένου να προχωρήσει η λύση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική να πραγματοποιήσει το Διεθνή Διαγωνισμό μόνο για τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια.

Με αυτό τον τρόπο συμπλέει εν μέρει και με την πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ΠΟΕ-ΟΤΑ και Οικολόγοι για κατασκευή λιγότερων από τέσσερα εργοστάσια.***

*Για το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ

**Για το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ

*** Για το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ