οι-αιρετοί-στη-βουλή-επανέλαβαν-τις-δύ-170512
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 23.04.2015 | 21:44

Οι αιρετοί στη Βουλή: Επανέλαβαν τις δύο προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ΠΝΠ

Τις δύο προϋποθέσεις για να καταθέσουν οι δήμοι τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας που έθεσε μέσω της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, επανέλαβε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί της ΠΝΠ της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι οι αιρετοί αναμένουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Γιώργος Πατούλης: Θεσμική εκτροπή

«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να παρευρίσκομαι σήμερα στην Επιτροπή σας,  για να σας εκφράσω καταρχήν την κάθετη αντίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην πρακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση , με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» ανέφερε ο κ. Γιώργος Πατούλης ξεκαθαρίζοντας την άρνηση της ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για «θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας» και υποστήριξε πως «Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους και όχι άσκοπη πολυτέλεια». Είπε πως οι δήμαρχοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις πρόσθεσε όμως ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται «με δημιουργικές ασάφειες κι άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». «Αν μας πει ο Πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο για να σωθεί η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών»

Κ. Αγοραστός: «πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Παίρνετε όλα τα χρήματα και τα δίνετε με σταγονόμετρο» ενώ επισήμανε ότι αναμένεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Κάλεσε τους βουλευτές να μην «κομματικοποιούν» τις τοποθετήσεις των εκπροσωπών των ΟΤΑ υπενθυμίζοντας ότι η ΕΝΠΕ είχε προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Θα σας δώσουμε τα πάντα αρκεί να υπάρχει σχέδιο και λογική. Οι ΟΤΑ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ.Αγοραστός σημειώνοντας ότι το σύνολο σχεδόν των περιφερειαρχών ανησυχούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης.  Και πρόσθεσε: “Δημιουργείται μία ανώμαλη παρακαταθήκη. Η βιασύνη δημιούργησε έναν πανικό, που έχει γεμίσει τις Περιφέρειές μας από αιτήματα και τηλεφωνήματα “τι θα γίνει με το έργο του σχολείου, του δρόμου, το ηλεκτρικό, τον βρεφονηπιακό σταθμό, τον ταξιτζή, τον μεταφορέα των μαθητών;”. Θα τελειώσουν τα έργα του ΕΣΠΑ μέσα στην προθεσμία, στο τέλος του 2015; Αναλαμβάνετε την έγκαιρη χρηματοδότηση και την εξέλιξή τους; Οι νομικές μας υπηρεσίες, λένε πως δεν είμαστε καλυμμένοι. Αν υπάρξει παύση ροής των έργων, θα γίνει πυρηνική έκρηξη!”,  ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην ΤτΕ, “είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός, όμοιος, αν όχι ίδιος με τους άλλους. Η ιδιαιτερότητά του είναι, πως το κράτος μπορεί να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων”.

“Βάζετε 5 εκ. ευρώ σε μια ιδιωτική τράπεζα. Ξέρετε πού τα επενδύει, αν τα κάνει συνάλλαγμα, αν τα επενδύσει σε ξένα ομόλογα ή ομόλογα του Δημοσίου; Όταν πάτε σε μια τράπεζα, θέλετε τα χρήματά σας. Αυτό γίνεται και σ’ αυτόν τον λογαριασμό, με μια διαδικασία που έχουμε διευκρινίσει” ανέφερε ο κ. Μάρδας.

Λεπτομέρειες για τη διαχείριση του λογαριασμού, έδωσε ο Μ. Μιχαλόπουλος, στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος: Τα ρέπος ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση, και οι δήμοι ή οι περιφέρειες, σε περίπτωση που έχουν ανάγκη να τραβήξουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, μπορούν να ζητήσουν την εκταμίευση του ποσού μετά από μία περίπου εβδομάδα. Εάν οι ανάγκες υπερεπείγουν, η ΤτΕ υποχρεούται να καταβάλλει το 10% άμεσα. “Ένας προγραμματισμός που θα καθορίζει τις ανάγκες του κάθε ΟΤΑ κάθε μήνα, νομίζω πως είναι μία λύση για να παίρνουμε τα χρήματα στην ώρα τους και οι προγραμματισμένες απολήψεις να καλύπτονται” ανέφερε ο κος Μιχαλόπουλος.

Για προθεσμιακούς λογαριασμούς που θα χρειαστεί να “σπάσουν” προκειμένου να μεταφερθούν οι πόροι στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει ήδη νόμο, με τον οποίον η χρηματική αυτή ζημία θα αναλαμβάνεται από το κράτος.