o-τσίπρας-ετοιμάζεται-για-παραιτήσει-157376
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.07.2015 | 12:47

O Τσίπρας ετοιμάζεται για… παραιτήσεις σε κυβέρνηση και ΚΟ – Σε ποιους επικεντρώνει και πώς τον διευκολύνει ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Στους 32 διαφωνούντες με πρώτους αυτούς που διαφοροποιήθηκαν από τη “γραμμή” κατά την ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, επικεντρώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σε αυτό τους διευκολύνει πολύ ο  Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που θεσπίστηκε πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και προβλέπει ότι η έδρα ενός βουλευτή δεν ανήκει στον ίδιο αλλά στο κόμμα και σε περίπτωση που διαφωνούν την παραδίδουν.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κινηθεί γρήγορα ώστε να ψηφισθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, οι εισηγήσεις που δέχεται είναι να προχωρήσει άμεσα σε αναχηματισμό της κυβέρνησης του ώστε να αντικατασταθούν οι τέσσερις της Αριστερής Πλατφόρμας που ειτε δήλωσαν ΠΑΡΩΝ (Λαφαζάνης, Στατούλης) είτε απειλούν να καταψηφισουν τα μέτρα (Χουντής, Ήσυχος) αλλά και… παραιτήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αναλυτικά ο Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει:

«Κανείς και καμία υποψήφιος/α δεν μπορεί να ακολουθεί τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αποφάσεις ή να έχει συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους/ες υποψηφίους/ες του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.

Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων, στις εξής περιπτώσεις:

– Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

– Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

– Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.

– Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.

Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος.

Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή, πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται».

Να σημειωθεί ότι οι 32 στους οποίους επικεντρώνεται το Μαξίμου είναι οι παρακάτω:

17 που διαφοροποιήθηκαν: Ιωάννα Γαϊτάνη και Έλενα Ψαρρέα που ψήφισαν ΟΧΙ,  Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρη Στρατούλη, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστα Λαπαβίτσα, Στάθη Λεουτσάκο, Γιάννη Σταθά και Θανάση Σκούμα που δήλωσαν ΠΑΡΩΝ και τους εφτά απόντες (Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Ραχήλ Μακρή, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Κυριακάκης).

15 που ναι μεν ψήφισαν ΝΑΙ αλλά απειλούν να καταψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους που, σύμφωνα με τους εταίρους, πρέπει να ερθουν στη Βουλή άμεσα. Πρόκειται για τους: Λίτσα Αμανατίδου, Κωνσταντίνο Δελημήτρο , Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο (που είναι και υφυπουργός Άμυνας), Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό , Μιχάλη Κριτσωτάκη,  Θωμά Κώτσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοΐλη, Αλεξάνδρα  Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκο Χουντή που είναι αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.