Νερό από την Ψυτάλλεια για δήμους Πειραιά και δυτικής Αθήνας

Την αξιοποίηση του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυτάλλειας για τους δήμους της Β’ Πειραιώς, της δυτικής Αθήνας, αλλά και του Λεκανοπεδίου ανακοίνωσε σήμερα, σε σχετική ημερίδα στον ΟΛΠ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης.

Το νερό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πηγαίνει για το πότισμα του πρασίνου, των γηπέδων, των νεκροταφείων, των δενδροστοιχιών και των πλατειών, για την άρδευση του όρους Αιγάλεω, ενώ θα χρησιμοποιείται από τη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, τις βιομηχανίες της περιοχής, τον ΟΛΠ και τους φορείς, καθώς και από τα δίκτυα πυρόσβεσης.

Πόσο θα κοστίσει όμως το έργο; Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, εκτιμάται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για υποδομές απολύμανσης των νερών της Ψυτάλλειας, 10 εκατ. ευρώ για αντλήσεις και δεσμεύσεις χώρων, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ για τα νέα δίκτυα της νέας περιοχής εφαρμογής.

Όσο για τους πόρους; Προτείνεται η συνδυασμένη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το περιβάλλον, η παροχή εγγυήσεων και λήψης δανείων ή αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης, η παραλιακή ζώνη έως την περιοχή του Ελληνικού θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε μια επέκταση του προβλεπόμενου αρχικού σχεδίου για τη χρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού στη Ψυτάλλεια, με στόχο τη σταθερή υδροδότηση με νερά χρήσης τόσο των παράκτιων εγκαταστάσεων όσο και του υπό σχεδιασμού χώρου του Ελληνικού.

Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε αλλαγή του δικτύου στις περιοχές που είναι πεπαλαιωμένο και με αυτό να τροφοδοτήσει με το επαναχρησιμοποιούμενο καθαρό νερό από τα λύματα της Ψυτάλλειας τους δήμους για τις περισσότερες χρήσεις, πλην των κηπευτικών.

Για το θέμα, μίλησαν ο ειδικός γραμματέας Υδάτων και καθηγητής Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νίκος Μπάρδης και ο Γ. Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών-Πειραιά, ενώ παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους δημάρχους των περιοχών που αφορά το έργο.