Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Αποσυνδέεται από το βαθμολόγιο – Τι προτείνουν οι «θεσμοί»

Την αποσύνδεση του μισθολογίου από το βαθμολόγιο συμφώνησαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι δανειστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποδίδονται βάσει των ετών προϋπηρεσίας και όχι βάσει του βαθμού κάθε υπαλλήλου, ενώ η βαθμολογική εξέλιξη θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και όχι αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς τους

Ωστόσο, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο παραμένει «αγκάθι» που πρέπει να εφαρμοσθεί από 1.1.2016, παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα, ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου. Συγκεκριμένα  ζητούν αυξομειώσεις μισθών ανάλογα με τις «δεξιότητες, την απόδοση και τη θέση ευθύνης». Ταυτόχρονα, ζητείται «ευθυγράμμιση» της πολιτικής επιδομάτων όπως τα οδοιπορικά κ.α. με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Το συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου πρέπει να βαίνει μειούμενο με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου ως το 2019. Τέλος, προτείνουν εξομοίωση των παροχών εκτός μισθού, όπως εφάπαξ, εκτός έδρας, οδοιπορικά και αποζημιώσεις με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δανειστές κατέστησαν σαφές ότι τα θέμα του μισθολογίου αλλά και αυτά της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και της θεσμοθέτησης μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν προαπαιτούμενα στην επόμενη φάση αξιολόγησης. Παράλληλα, παρά το όσα περι φόρτου εργασίας της Βουλής επικαλέστηκε ο υπουργός, τόνισαν στον κ. Βερναρδάκη ότι θα πρέπει να ψηφισθούν το συντομότερο.

Μετά από αυτό, συμφωνήθηκε  το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου και έως τις 15 Δεκεμβρίου, να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας. ‘Αλλες πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως επισπευσθεί αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχει συμφωνία.

Ως προς το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να έχουν εγκρίνει τον «βασικό κορμό» και όπως διαβεβαίωναν αρμόδιες πηγές, αυτό που απομένει είναι να εγκριθούν το κείμενο και οι μεταβατικές διατάξεις, ιδιαίτερα στα ζητήματα της επιλογής των στελεχών του Δημοσίου, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα γίνουν κλιμακωτά από τον Δεκέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω τεχνική βοήθεια –ούτως ή άλλως υπάρχει συνεργασία με τα γαλλικά τεχνικά κλιμάκια– ως προς την κατάρτιση των νομοσχεδίων προκειμένου η ελληνική πλευρά να ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή εμπειρία.