μονιμοποίηση-συμβασιούχων-οτα-δυσαρ-70384
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 28.12.2016 | 23:41

Μονιμοποίηση συμβασιούχων ΟΤΑ: Δυσαρέσκεια Τσακαλώτου για Σκουρλέτη μέσω «Καθημερινής» (φωτο)

Εντονη δυσαρέσκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη διαπιστώνει με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή» με επίκεντρο την τροπολογία για την μονιμοποίηση συμβασιούχων που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσιεύμα που υπογράφει ο οικονομικός της συντάκτης Σωτήρης Νίκας  «οι αλλαγές αυτές (σ.σ. τροπολογία) έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του οικονομικού επιτελείου, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν νέες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεδομένου ότι είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι δήμοι και πόσοι συμβασιούχοι θα μονιμοποιηθούν. Τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» δημιουργεί το «παράθυρο» που διανοίγεται για μισθολογικές αυξήσεις. Η όποια δαπάνη προκληθεί θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 (και στα επόμενα έτη) και θα επηρεάσει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ ή περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν ότι από αυτή την τροπολογία ενδεχομένως να προκύψει ένα κόστος το οποίο θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και θα οδηγήσει στην ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Είναι, δε, βέβαιο ότι θα προκαλέσει και την αντίδραση των θεσμών, οι οποίοι πιθανότατα να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις για επιπλέον παρεμβάσεις το 2017», προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Και το ρεπορτάζ καταλήγει: «Υπενθυμίζεται ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμα κλείσει το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστήριζαν στην αρχή των συζητήσεων ότι το κενό είναι της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ ή περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μετά την ανταλλαγή στοιχείων με το οικονομικό επιτελείο και τη λήψη κάποιων επιπρόσθετων παρεμβάσεων, η απόσταση έχει μειωθεί σε περίπου 0,1% του ΑΕΠ ή 180 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί και αυτή η μικρή διαφορά. Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι η διάταξη που «απελευθερώνει» τη μετατροπή των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενδεχομένως να «φουσκώσει» και πάλι το κενό».

Τροπολογία: Κατατέθηκε ως βουλευτική για αντέδρασε το ΥΠΟΙΚ

Μάλιστα, ο συντάκτης της εφημερίδας επικαλούμενος πληροφορίες από το οικονομικό Επιτελείο επιβεβαιώνει το παλαιότερο ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ότι το υπουργείο Εσωτερικών προωθούσε σχετική διάταξη, αποκαλύπτοντας ότι «κατόπιν αντιδράσεων από το υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε από βουλευτές».

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση της τροπολογίας στο ΦΕΚ, το υπουργείο Εσωτερικών σε ενημερωτικό του σημείωμα προφανώς και για να αμβλύνει τις αντιδράσεις του υπουργείου Οικονομικών, διευκρίνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, οι ΟΤΑ διατηρούν ακέραιο το δικαίωμά τους να ασκήσουν περαιτέρω ένδικα μέσα, εάν κρίνουν ότι τους συμφέρει».

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ της η “Καθημερινή” απηχώντας τις απόψεις του οικονομικού επιτελείου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων φορέων. Αν και οι δήμαρχοι θα συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα νέας προσφυγής, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα σταματήσει να γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ακόμη κι αν οι συμβασιούχοι δεν είναι προσλήψεις από το παράθυρο που έκαναν οι ίδιοι οι αιρετοί, δεν θα εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος.”

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής

kathimerini_protoselido_aftodioikisi