μεσοπρόθεσμο-γέφυρα-για-το-τέταρτο-μν-149576
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 05.09.2015 | 11:50

Μεσοπρόθεσμο-γέφυρα για το τέταρτο Μνημόνιο μετά τις εκλογές – Νέα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό

Στα βαθιά θα κληθεί να κολυμπήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών είναι ασφυκτικά έως ανύπαρκτα.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το τρίτο Μνημόνιο που υπεγράφη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «γέφυρα» για το τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο θα προβλέπει μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ αλλά και την κατάρτιση ουσιαστικά δύο κρατικών προϋπολογισμών: ενός συμπληρωματικού για το 2015 και ενός κανονικού για το 2016.

Με την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος τον Οκτώβριο, η νέα κυβέρνηση οφείλει, εκτός όλων των άλλων, να παρουσιάσει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί το επόμενο «Μνημόνιο».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί, η χώρα μας έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα παρουσιάσει στους δανειστές ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα», ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.

Μάλιστα, ο λογαριασμός αυτός θα ανέβει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ εάν οι δανειστές δεν πειστούν ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι δεσμεύσεις της απελθούσης κυβέρνησης καταγράφονται στη σελίδα 7 του Μνημονίου 3, όπου επίσης αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2015 (ήδη η «μαύρη τρύπα» των εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ), αλλά και ο νέος προϋπολογισμός για το 2016.

Τα νέα μέτρα εστιάζονται κυρίως στο φορολογικό και το ασφαλιστικό πεδίο.

Στο φορολογικό η χώρα έχει δεσμευτεί για:

● Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.

● Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

● Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).

Ακόμα πιο επώδυνες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό μέτωπο. Ειδικότερα:

■ Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.

■ Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

■ Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία, εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.

■ Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.

■ Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017, και:

■ Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.

Αναφερόμενος εκ νέου στο ελληνικό ζήτημα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έβλαψε την ανάκαμψη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι η Αθήνα πλέον χρειάζεται μια φιλόδοξη εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας και πολιτική σταθερότητα.

Από την Αυστρία όπου βρέθηκε, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμα ότι η ευρωζώνη πριν από ένα χρόνο θεωρούνταν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τώρα είναι μία από τις πιο ισχυρές περιοχές.

Ελάφρυνση του χρέους

Επισήμανε πάντως ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός καθώς η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής. «Για να ενισχύσουμε τη νομισματική μας ένωση οικονομικά και πολιτικά πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά τη μηχανή της σύγκλισης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα διεθνή δημοσιεύματα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τον τρόπο ελάφρυνσής του. Σύμφωνα με το CNBC, η ελληνική κρίση και η αναδιάρθρωση του χρέους θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της G20. Οπως τονίζει το δίκτυο, «ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικός».

Το ίδιο δίκτυο αναφέρει ότι αν και το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μια επέκταση στις λήξεις των δανείων.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»