μερίδιο-από-τον-ιαματικό-τουρισμό-θέλ-266718
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.02.2013 | 17:55

Μερίδιο από τον ιαματικό τουρισμό θέλει η Ελλάδα

Η Ελλάδα με τους πόρους που διαθέτει από την Τραϊανούπολη στον Έβρο μέχρι το Αμύνταιο στη Φλώρινα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο του θερμαλιστικού (ιαματικού) τουρισμού, έχοντας, πρώτα, προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει η Κοινοτική Οδηγία. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού Ζήσης Αγγελίδης, στη διάρκεια της εισήγησής του στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Επενδυτικές προοπτικές θερμαλιστικού τουρισμού και ενεργειακή αξιοποίηση της γεωθερμίας Μακεδονίας-Θράκης».

Ο Ζ. Αγγελίδης τόνισε επίσης ότι από τις 112 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα οι 15 βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι 7 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και οι 4 στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, σημείωσε ότι ο θερμαλιστικός τουρισμός αναδεικνύει και μια άλλη «εναλλακτική» μορφή, αυτή της θαλασσοθεραπείας, που μπορεί να αναπτυχθεί, καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί 35 πηγές δίπλα στη θάλασσα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου είπε πως από τις 38 περιοχές στη Μακεδονία, οι οποίες διακρίνονται για το πλούσιο θερμό υδάτινο δυναμικό τους, οι 32 από αυτές είναι «γεωθερμικές» με πλούσιο και βεβαιωμένο δυναμικό, που φτάνει τα 7.520 κυβικά μέτρα την ώρα από φυσικές αναβλύσεις ή από γεωτρήσεις μικρού βάθους. «Οι υπόλοιπες 6 αποτελούν ψυχρά μεταλλικά νερά αναγνωρισμένα ως ιαματικά, που τα συναντούμε σε εργοστάσια εμφιάλωσης, όπως είναι η Σουρωτή, η Δουμπιά και το Ξινό Νερό Φλώρινας, χωρίς εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα στο Μεταλλικό Κιλκίς και για ιαματική χρήση, όπως το Λουτροχώρι Σκύδρας και η Πικρολίμνη Κιλκίς» , είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Κωνσταντίνος Κουσκούκης, αφού υπογράμμισε ότι υπάρχουν 7 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι η κινητοποίηση των δημάρχων και των αναπτυξιακών εταιρειών για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, εξέλιξη που αποδεικνύει πως αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευκαιρίας που αναδεικνύεται για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο του θερμαλιστικού τουρισμού, ωστόσο, οπως είπε, πρέπει πρώτα να εκπονηθούν και οι μελέτες βιωσιμότητας προκειμένου να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το επενδυτικό τους πεδίο.

Η διευθύντρια των ιαματικών λουτρών Chanciano Siena της Ιταλίας Λινιόλα Λορεντιάνα παρουσίασε την εικόνα του ιαματικού τουρισμού σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, θέτοντας στο επίκεντρο της εισήγησής της την Κοινοτική Οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη και για την Ελλάδα.

Δίνοντας παραδείγματα από ορισμένες χώρες της Ευρώπης καιναφερόμενη στην Ιταλία, τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των ιαματικών θεραπειών για όλους τους πολίτες. Η ίδια σημείωσε ότι και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς για να προλάβει το «τρένο» της Κοινοτικής Οδηγίας, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή της προοπτική.

Στη Γαλλία, είπε, οι ιαματικές θεραπείες είναι εγγυημένες από το σύστημα υγείας και την περίοδο 2007-2010 καταγράφηκαν περισσότερες από 518.000 αφίξεις επισκεπτών και ο τζίρος από το κόστος θεραπείας τους διαμορφώθηκε στα 285 εκατομμύρια ευρώ. Στη Γερμανία, τα ιαματικά λουτρά παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και από τους δέκα εκατομμύρια χρήστες, ετησίως, το 5% είναι αλλοδαποί, ενώ ο τζίρος των ιαματικών κέντρων – σε ετήσια βάση – διαμορφώνεται περίπου στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε. Στη Σλοβενία, οι δεκαπέντε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών με μακραίωνη παράδοση θερμαλισμού δέχονται 650.000 επισκέπτες, ετησίως, εκ των οποίων το 40% είναι Ιταλοί, είπε η κυρία Λορεντιάνα.

Στην ίδια ημερίδα, ο πρόεδρος της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας Med Sea Helf Στέργιος Πιτσιόρλας παρουσίασε την επενδυτική πρωτοβουλία της επιχείρησης, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκινά στο Κάνιστρο (στο Παλιούρι Χαλκιδικής)· εκτός της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και 640 κλινών, θα προσφέρονται και υπηρεσίες θερμαλισμού, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

Ο Νίκος Κολιός, δρ. Γεωθερμίας μίλησε για την προσφορά της γεωθερμικής ενέργειας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. «Η γεωθερμική ενέργεια δημιουργεί επιχειρήσεις, με πολλές θέσεις εργασίας και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και μάλιστα εξαγώγιμα», είπε και αναφέρθηκε στη σημαντική γεωθερμική θερμίδα που έχει εντοπιστεί και στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι απομένουν ακόμη οκτώ μήνες μέχρις ότου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν θεσπίσει εθνικούς νόμους για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη (μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2013).

Η Οδηγία ανοίγει τα σύνορα στον ιαματικό τουρισμό στις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε ασφαλισμένος ανά την Ευρώπη να μπορεί να πηγαίνει για ιαματικές θεραπείες σε όποια χώρα επιθυμεί. Για την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των ξένων επισκεπτών προς το πλούσιο ιαματικό δυναμικό της Ελλάδας, είναι αναγκαία η πιστοποίηση των ιαματικών πηγών, η οποία προϋποθέτει, επίσης, την οργάνωση και τη σωστή εκμετάλλευσή τους.