Μαλακάσα: Και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά των παραχωρησιούχων

«Άστραψε και βρόντηξε» η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, με αφορμή το χθεσινό πολύωρο αποκλεισμό της Μαλακάσας από τα… λίγα χιόνια! Τους «κεραυνούς» της δέχθηκε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η κυρία Αντωνίου, παθούσα και η ίδια -όπως δήλωσε-, επετέθη με δριμύτητα κατά του κ. Λιακόπουλου για την απουσία της κρατικής μηχανής στην περιοχή, αλλά και κατά της εταιρείας που ελέγχει το σημείο κατηγορώντας την για διαπλοκή και ασυδοσία.

«Είναι δυνατόν για 2-3 πόντους χιόνι να μπλοκάρει όλη η Ελλάδα μόνο στο Μαρτίνο και στη Μαλακάσα;», ρώτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε: «Τι κάνουν οι παραχωρησιούχοι; Η Πολιτική Προστασία μπορούσε να πει τι συμβαίνει στη Χαλκίδα, στον Έβρο, αλλά όχι πέντε χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Όταν η ΠΑΘΕ ήταν κάτω από τον κρατικό έλεγχο, όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν στη Μαλακάσα και στο Μαρτίνο για να πουν τι συμβαίνει – ενώ χθες, υπήρχε μόνον ένα κανάλι, γιατί οι κύριοι αυτοί έχουν μετοχές σε όλα τα κανάλια».

«Δεν υπήρχε στους Λοκρούς ούτε ένα εκχιονιστικό», συνέχισε η κυρία Αντωνίου, «δεν είχαν ρίξει ούτε ένα κιλό αλάτι. Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε να συνδράμει, η ΠΑΘΕ αρνήθηκε. Θα τιμωρηθούν επιτέλους αυτοί οι κύριοι; Τους χρυσοπληρώνουμε στα διόδια, και δρόμους δεν έχουμε. Στα Τέμπη είχαμε πάλι ατύχημα από τις πέτρες. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τους κυρίους αυτούς. Τουλάχιστον στην αναθεώρηση των συμβάσεων Σουφλιά θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση της ΠΑΘΕ δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του, αλλά σ’ εκείνην της Πολιτικής Προστασίας.  «Δεν μπορώ να αναφερθώ σε ευθύνες άλλων. Το παράπλευρο οδικό δίκτυο το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς, δεν έκλεισε καθόλου», δήλωσε ο κ. Λιακόπουλος.

Η απάντηση της «Νέας Οδού»

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται την ΠΑΘΕ, η «Νέα Οδός», με αφορμή την απαίτηση Ρέππα να του υποβάλει το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Από χθες το μεσημέρι στις 16.00 έως και αυτή τη στιγμή 50 εκχιονιστικά επιχειρούν σε όλο τον αυτοκινητόδρομο, ενώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί περίπου 2,5 χιλιάδες τόνοι αλατιού, στο πλαίσιο συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί και κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο».

Και παρά το ότι ο ισχυρισμός της αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε η κυρία Αντωνίου και την απουσία εκχιονιστικών, η «Νέα Οδός», συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή της επιρρίπτει τις ευθύνες στους οδηγούς που χρησιμοποίησαν την λωρίδα έκτακτης αναγκης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν εκχιονιστικά, ασθενοφόρα κ.λπ., και στην Τροχαία για την κίνηση στους δρόμους, καθώς δηλώνει αναρμόδια.

Κόντρα υπουργείου Υποδομών-Νέας Οδού

Σημειώνεται ότι η κόντρα μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Δ. Ρέππα και της κοινοπραξίας «Νέα Οδός» έχει ξεσπάσει, με αφορμή την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, και με… σκηνικό τούς εγκλωβισμένους και την απόγνωσή τους, τα ακινητοποιημένα εκχιονιστικά μηχανήματα και την απουσία των υπευθύνων της εταιρείας.

Την Καθαρά Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για να διερευνήσει «προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων, που συνετέλεσαν στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, με τον αποκλεισμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες».

Το ίδιο ζήτησε και από τους επιθεωρητές Δημόσιων Έργων και το γενικό ενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ώσπου να ολοκληρωθούν οι έρευνες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ