κουρουμπλής-εκκαθάριση-μητρώου-πολι-100150
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.07.2016 | 19:36

Κουρουμπλής: Εκκαθάριση μητρώου πολιτών – Ληξιαρχείο & δημοτολόγιο μαζί

Ο  υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του σήμερα στην εκπομπή της δημοσιογράφου  κυρίας Μαριάννας  Πυργιώτη και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠAΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  FM,  μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις μεταρρυθμίσεις

Την έχουμε σκοτώσει αυτήν την λέξη. Χτυπήσατε φλέβα. Το  πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων είναι μία κατάσταση που  δεν μπόρεσε να λυθεί  έως σήμερα. Γι΄αυτό συστήσαμε λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο 3863, άρθρο 5,  μια 25μελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ένωση περιφερειών και η ΚΕΔΕ και δεν το κάναμε πίσω από κλειστές πόρτες και αυτό ομολογείται από όλους. Έχουμε καλλιεργήσει δηλαδή ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ του υπουργείου και της αυτοδιοίκησης,  γιατί έχουν καταλάβει οι άνθρωποι πως δεν παίζουμε, ούτε κάνουμε μικροπολιτική.

Κάνουμε λοιπόν αυτήν την προσπάθεια της επαναθεσμοποίησης: Επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης. Να σταματήσει δηλαδή το πρόβλημα της εμπλοκής των συναρμοδιοτήτων και  να πειστεί   η κεντρική εξουσία επιτέλους να αρχίσει να κάνει μια σταδιακή αποκατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα πορίσματα αυτής της επιτροπής πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τέλος του χρόνου.

Το δεύτερο είναι η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων. Και  εδώ θα  μου επιτρέψετε να δώσω ένα παράδειγμα που έχουμε με τα κληροδοτήματα: Έχουμε 3000 τέτοια στην Αττική, έχουμε 600 περιπτώσεις κολοσσιαίων περιουσιών, έχουμε χίλιες περιπτώσεις που δεν έχουν διερευνηθεί και όλα αυτά δεν είναι κάπου καταγεγραμμένα γι’  αυτό και έχω συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους για το ζήτημα των κληρονομιών.

Ξοδεύτηκαν 7 δισεκατομμύρια στο παρελθόν από το 2000 συγκεκριμένα, για αυτήν την περίφημη διαλειτουργικότητα. Τι σημαίνει διαλειτουργικότητα;  Οίκοθεν κάποιος να ανοίγει το κομπιούτερ και να δίνει εντολές και  πληροφορίες,  χωρίς αυτό να γίνεται όπως σήμερα,  με χαρτιά.  Αυτό, μέχρι τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου θα πρέπει να το  έχουμε  λύσει με ένα  νομοθετικό πλαίσιο  και   να φτιάξουμε ένα εκκαθαρισμένο μητρώο πολιτών,  -που σημαίνει ληξιαρχείο και δημοτολόγιο μαζί–  με την διασύνδεση των 15 βασικών βάσεων δεδομένων  συν τις 280 βάσεις δεδομένων  που υπάρχουν σε όλο αυτό το σύστημα που δεν διαλειτουργούν μεταξύ τους,  και δημιουργώντας  όλη αυτή την δυσκαμψία του συστήματος.

Και το τρίτο, αυτές τις μέρες το οποίο το κάνω διακομματικά -μίλησα και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και  το αποδέχτηκε-   να συσταθεί η επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά την πολυνομία: Ξέρετε πολύ καλά πως η τελευταία, μαζί με την γραφειοκρατία, είναι σιαμαίες αδελφές.

Είναι τρία μεγάλα ζητήματα  που αφορούν εμάς και εν τω μεταξύ ζητάμε την δημιουργική και την αποτελεσματική κριτική σας  και μετά από έξι μήνες να μου πείτε πού είμαστε.

Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα και τις καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη

Υπάρχουν και μερικές ευαισθησίες η Πολιτεία και η κυβέρνηση πρέπει να πράττει με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που έχει υπ’ όψιν  της. Και νομίζω θα ξεπεραστεί το θέμα   Επειδή βρέθηκα κι εγώ στην Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκα για την κατάσταση, όλα θέλουν κι ένα χρόνο ωρίμανσης  για να αντιμετωπιστούν με καλύτερα αποτελέσματα. Το ίδιο συνέβη  και στην Ειδομένη και θυμάστε ότι έλεγαν γιατί δεν επεμβαίνετε και ωρίμασαν τελικά και εκεί οι συνθήκες. Πρέπει να λαμβάνουμε υπ όψιν μας  και τις συνέπειες αυτών  που κάνουμε, και νομίζω πως τώρα αυτό που συνέβη, έγινε με τις λιγότερες επιπτώσεις. Ας κάνουμε αυτό που λένε οι Πόντιοι ‘’πάτα  επάνω και προχώρα’’. Αυτά στις δημοκρατίες συμβαίνουν. Και ειδικά στην Ελλάδα την δημοκρατία πρέπει να την αξιολογούμε με πολλή ψυχραιμία σε αυτήν την δύσκολη περίοδο..  Η σταθερότητα και η πολιτική της χώρας στην ευρύτερη περιοχή ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα σε τι κατάσταση βρίσκεται και η εσωτερική ασφάλεια, είναι στοιχείο πολύ σημαντικό. Και οφείλει  κανείς να αναγνωρίσει στην ελληνική αστυνομία ότι έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά  σε αυτόν τον τομέα. Εγώ  πιστεύω πως η αστυνομία έχει δουλέψει καλά και παλιότερα και τώρα ,  αλλά λέμε ‘’πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο’’.

Για το ΥΠΕΣ και το προσφυγικό

Το υπουργείο, είναι  πολυεπίπεδο  με πολλαπλές συναρμοδιότητες και αντιμετώπισε όλη αυτήν την ιστορία του προσφυγικού χωρίς να είναι κανείς προετοιμασμένος αρκούντως για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπήρξαν και ορισμένες αδυναμίες  αλλά και οι ευρωπαίοι αιφνιδιάστηκαν από αυτήν την κατάσταση. Για παράδειγμα, συναντήθηκα  χτες με τον πρέσβη της Σλοβακίας – που είναι τώρα στην προεδρία της ΕΕ- και  κάναμε μια συζήτηση όπου  παραδέχτηκε πως ο  αδυναμίες δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα αλλά και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με  αποφάσεις για την μετεγκατάσταση,  αλλά και  με την στελέχωση όλων αυτών των υπηρεσιών από  ανθρώπους που έπρεπε να έρθουν από την Ευρώπη και που θα προσκόμιζαν  μια εμπειρία και μια τεχνογνωσία που θα βοηθούσε. Αυτός ο αριθμός δεν ήταν επαρκής,  ως εκ τούτου  οι ταχύτητες δεν ήταν ικανοποιητικές.

Γίνεται μια εξαντλητική προσπάθεια να καλύψουμε ό,τι κενά νομοθετικά υπάρχουν  και όσες διαδικασίες υπάρχουν που μπορούμε να τις επισπεύσουμε,  και οικονομικά προβλήματα ούτε και ΕΕ  έχει μηχανισμούς ταχύτατους.

Εκείνο που μας έχει ανησυχήσει, είναι οι εξελίξεις δίπλα. Κι εκεί τα πράγματα είναι περιπλεγμένα. Θέλει ψύχραιμη διαχείριση, υπάρχουν πολλές πιέσεις, και με ανησυχεί γιατί όταν τα πράγματα δεν είναι σταθερά σε μία γειτονική χώρα μπορούν να προκύψουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορεί να  προβλέψει  κανείς. Οι προφητείες γίνονται μια φορά. Κάνεις ασκήσεις επί χάρτου αλλά μπορεί να σου προκύψουν πράγματα που δεν είναι εύκολο να τα προσδιορίσεις και είμαστε μία μικρή χώρα, δεν είμαστε μια μεγάλη. Ποιά ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό,  παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες;  Ο κόσμος βοήθησε, όλοι μαζί κάναμε κάτι το οποίο πρέπει να σας πω δεν κατέχω την μοναδική αλήθεια αλλά όλο αυτό θα είναι μια παρακαταθήκη για πολλά χρόνια για την Ελλάδα.