κλίμα-δυσπιστίας-από-τους-ευρωπαίους-157460
ΚΟΣΜΟΣ | 11.07.2015 | 17:51

Κλίμα δυσπιστίας από τους Ευρωπαίους υΠΟΙΚ για την Ελλάδα – Αρχή και όχι τέλος των διαπραγματεύσεων το Eurogroup

Η αρχή και όχι το τέλος των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα είναι το σημερινό Eurogroup καθώς παρά τα θετικά βήματα της ελληνικής κυβέρνησης οι εταίροι εμφανίζονται δύσπιστοι.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» είπε.  O κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «τις διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες». Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

O Επίτροπος Ντομπρόβσκις διαπίστωσε ότι «σαφώς κάνουμε πρόοδο, η πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό πάνω στην πρόταση πριν το δημοψήφισμα «Βλέπουμε προθυμία από την ελληνική πλευρά. Φυσικά υπάρχουν ακόμη ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα θα συζητήσουμε επί εντολής για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα του ESM» είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν διαπίστωσε «θετικές εξελίξεις», υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε το θάρρος να πάει στη Βουλή και να πάρει εντολή διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική αποφασιστικότητά της», τόνισε. Η πρόταση, είπε, αποτελεί «καλή βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα είναι απαιτητικές, επειδή χρειάζεται εμπιστοσύνη».

Ο ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν ανέφερε πως η συνεδρίαση «προβλέπεται μακρά αλλά σε εποικοδομητικό κλίμα. Δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε συμφωνία σήμερα, αλλά για αν κρίνουμε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ο αυστριακός υπουργός Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ανέφερε προσερχόμενος: «Είναι φυσικά πρόοδος, αλλά αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μεταρυθμίσεων».

«Χρειάζομαστε περισσότερες λεπτομέρειες, χρειαζόμαστε ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν. Σε ερώτηση για την εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθήνα, ο Νούναν περιορίστηκε στο ότι η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα «επανοικοδομείται, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει και σήμερα να επανοικοδομείται».

Ο κύπριος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Θεωρώ ότι σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση στήριξης». Ο  κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο δρόμος «δεν είναι οι επιλογές του λαϊκισμού, των συνθημάτων και των άκρων». «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση των συναισθημάτων και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων αποφάσεων που δημιουργούν όμως προοπτική» είπε.

O σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ είπε ότι το πακέτο της ελληνικής πρότασης «θα ήταν αρκετό για το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος, αλλά όχι για τρίτο πρόγραμμα».