Κυβέρνηση καταφυγής σε «fast track» με εσωτερικές γκρίνιες

Το σκληρό μήνυμα που έφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ένας κλασικός άχρωμος γραφειοκράτης των Βρυξελλών Λετονός Β. Ντομπρόφσκις ήταν η θρυαλλίδα για την αφύπνιση της κυβέρνησης αλλά και της έναρξης ενός υφέρποντος κλίματος εσωστρέφειας. Δεν είναι λίγες οι γκρίνιες στο εσωτερικό καθώς το τελευταίο 48ωρο καταφάνηκε ότι η προετοιμασία ήταν ελλιπέστατη τόσο για τη διαμόρφωση επαρκώς τεκμηριωμένων ισοδυνάμων για την απόκρουση επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων όσο και για την ανάπτυξη ενός επαρκούς εναλλακτικού αφηγήματος.

Αντίθετα με αφορμή και το προσφυγικό όπου η χώρα ουσιαστικά βρέθηκε στο επίκεντρο πιέσεων αδύναμων να αντιδράσει η εσωτερική γκρίνια δε λείπει, έστω κι αν αυτή δεν εκδηλώνεται ακόμα. Ο λόγος ξεκάθαρος. Ό,τι κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα το κάμει για να γλιτώσει τα χειρότερα. Κι αυτό την ώρα που σε πολλά με΄τωπα υπάρχουν καθυστερήσεις που αποτρέπουν τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος που είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας.

Έτσι με το φάσμα της οικονομικής – ταμειακής και πάλι ασφυξίας να πλανάται διαδικασία fast track και η προώθηση βασικών νομοσχεδίων με τη μορφή του κατ΄ επείγοντος φαντάζει μονόδρομος. Η μανιέρα των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούσε σε επιτάχυνση διαδικασιών στην συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων κατόπιν αποφάσεων του Eurogroup και εντολής των δανειστών ακολουθείται πιστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι οι δράσεις για ισοδύναμα ή παράλληλο πρόγραμμα δεν υπάρχουν ακολουθεί πλέον τακτική επείγοντος ή κατεπείγοντος σε μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων δημιουργώντας εσωτερικές τριβές. Έτσι μετά τα δύο πρώτα πακέτα προαπαιτουμένων του καλοκαιριού και το τρίτο μετεκλογικό με συνοπτικές διαδικασίες σχεδιάζει η κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή δύο ακόμη που αφορούν το 2ο μετεκλογικό πακέτο προαπαιτούμενων και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα έχουν κλείσει οι διαδικασίες ώστε να ανοίξουν οι κάνουλες της ζωτικής χρηματοδότησης. Ωστόσο πολλά στελέχη επιμένουν ότι θα πρέπει μετά τα κομβικά νομσχέδια να δοθεί έμφαση σε δράσεις αναπτυξιακού προσανατολισμού που είναι οι μόνες που μπορούν να φέρουν θέσεις εργασίας και μια μορφή κοινωνικής ανακούφισης.

Στόχος της κυβέρνησης να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες στο EuroWorking Group καθώς η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ώστε το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να αποφασίσει για την υποδόση των των 2 δισ. ευρώ.

Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) μπορεί να οφείλονται στην πολυπλοκότητα τους, όπως έλεγε η ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ αλλά μάλλον επιλύονται καθώς ο εκβιασμός των δανειστών με αιχμή τις καταθέσεις ήταν ξεκάθαρος. Ο Β. Ντομπρόφσκις ήταν ο ιδανικός κομιστής του σαφούς μηνύματος.

Γιώργος Αλεξάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ, ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ