κερατεα-προσ-δικαστικη-λυση-αλλα-με-302681
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.04.2011 | 17:30

ΚΕΡΑΤΕΑ: ΠΡΟΣ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Μέσω… Δικαιοσύνης επιχειρεί τώρα να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες η κυβέρνηση στην Κερατέα. Μετά την αποτυχία της αστυνομίας η οποία αντί να δώσει διέξοδο στην ουσία διόγκωσε το πρόβλημα  με τις υπερβολικές ενέργειες της (πιστόλι από αστυνομικό,  αναίτιος ξυλοδαρμός αντιδημάρχου και άλλων πολιτών κλπ)*, το βάρος της λύσης τώρα μεταφέρεται στη Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό το λόγο σε χθεσινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή και Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη αποφασίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών. Δηλαδή, στην ουσία, όπως είπε ο κ. Παπουτσής και σε δημόσιες δηλώσεις του  «είναι καιρός η Δικαιοσύνη  να πάρει πρωτοβουλίες. Οι αστυνομικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν με περισσή ψυχραιμία, προσπαθώντας να διαχειριστούν μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα», πρόσθεσε.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η κυβέρνηση θέλει να δει να υπάρχει τιμωρία ακόμη και στους αιρετούς που είτε συμμετέχουν είτε υποθάλπουν τα επεισόδια, ώστε, όπως τονίζει κυβερνητική πηγή στην aftodioikisi.gr, «να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχουν νόμοι και, κυρίως, εφαρμόζονται».

Αμφιβολίες για τη “δικαστική λύση”

Ωστόσο, εκτός του ότι η Δικαιοσύνη θεωρητικά λειτουργεί ανεξάρτητα, επιπλέον είναι γνωστό ότι δεν φημίζεται για την ταχύτητά της. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αφενός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί, θεωρητικά να παρέμβει, και αφετέρου ότι οι περίπου 80 δικογραφίες που, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  έχουν σταλεί από τις αστυνομικές στις δικαστικές αρχές ακόμη και “κατα προτεραιότητα” να πάρουν το δρόμο τους, είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως αυτή του πρώην δημάρχου Κερατεάς Σταύρου Ιατρού, που όπως τονίζουν δικαστικές πηγές στην aftodioikisi.gr,  απαιτούν αρκετό χρόνο για την ολοκληρωσή τους απαιτούν χρόνο για την ολοκληρωσή τους (εξέταση μαρτύρων κλπ).

Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν έντονες αμφιβολίες αν με το “να μπουν κάποιοι από την Κερατέα φυλακή” θα “συνετιστούν” οι υπόλοιποι. Αντιθέτως, τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι, “είναι σφόδρα πιθανόν μια τέτοια ενέργεια να οξύνει ακόμη περισσσότερο τα πνεύματα” . Επιπλέον, υπουργός ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στην Κερατέα υποστηρίζε στην aftodioikisi.gr ότι η εικόνα που ο ίδιος έχει είναι ότι “κάθε οικογένεια στην περιοχή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μπει ένα μέλος της στη φυλακή” !

“Χρειαζόμαστε πολιτική λύση”

Στο πλαίσιο αυτό αντί τη «δικαστική λύση», που θεωρούν ότι θα αποτύχει όπως και η “αστυνομική”,  κυβερνητικά στελέχη (μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη»), αντιπροτείνουν «πολιτική λύση». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ακόμη και να «παγώσει» η κυβέρνηση , προς το παρόν, την κατασκευή του ΧΥΤΑ της Κερατέας, όπως έγραψε στο πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης όσο και σε κατοίκους της Κερατέας**

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος θεωρεί ότι ο Περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει «πάση θυσία»***

*Για να διαβάσετε σχετικά θέματα κάντε κλικ εδώ και εδώ

** Για να διαβάσετε σχετικό θέμα κάντε κλικ εδώ

***  Για να διαβάσετε σχετικό θέμα κάντε κλικ εδώ