κατρούγκαλος-σε-ντομπρόφσκις-έτσι-θα-141660
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 26.10.2015 | 17:13

Κατρούγκαλος σε Ντομπρόφσκις: Έτσι θα αναμορφώσουμε το ασφαλιστικό χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις

Να επιτευχθεί ο στόχος αναμόρφωσης του ασφαλιστικού όχι, κυρίως, με μείωση συντάξεων αλλά με “εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα”, αποκάλυψε ότι έχει ως στόχο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, το θέμα αυτό το συζήτησε μαζί του, ωστόσο  απαντώντας σε ερώτηση αν μιλά και για νέους φόρους, ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να εξειδικεύσει, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα. Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη συμφωνία αλλά το θέμα θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή. «Εμείς, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος,  έχουμε προτείνει συνολική αναθεώρηση του συστήματος που ως γενικό ισοδύναμο θα καλύπτει τις επιμέρους δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συζήτηση με τον κ. αντιπρόεδρο της Κομισιόν κινήθηκε σε τρεις άξονες και, συγκεκριμένα, εκτός από το ασφαλιστικό, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις για τις οποίες είπε ότι «είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόφκσις χαρακτήρισε «πολύ καλή και παραγωγική τη συζήτηση», τονίζοντας ότι στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα ασφαλιστικό σύστημα αλλά και ένα πλαίσιο προστασίας και ευελιξίας για τους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη». Για το  ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τόνισε ότι θα βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο υπουργός Εργασίας δήλωσαν τα εξής:

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα μιλήσει πρώτα ο Αντιπρόεδρος και μετά θα πω και εγώ ορισμένα πράγματα. Απλώς να τον καλωσορίσω, να τον ευχαριστήσω που μας έκανε την τιμή και τη χαρά να είναι παρών σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και να μας βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις και στο συνολικό αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε.

DOMBROVSKIS: Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αξιότιμοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα και εγώ απλώς να αναφερθώ στην πολύ παραγωγική συνάντηση που κάναμε σήμερα με τον Υπουργό. Συζητήσαμε θέματα κοινωνικά, θέματα απασχόλησης, μιλήσαμε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στο χώρο τον κοινωνικό και στο χώρο της απασχόλησης, έτσι ώστε το σύστημα, το κοινωνικό σύστημα να είναι δίκαιο, αλλά να είναι συνάμα και βιώσιμο και να δημιουργήσει μια αγορά εργασίας η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Συζητήσαμε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, όπως επίσης συζητήσαμε και θέματα αγοράς εργασίας.

Αυτή τη στιγμή ξέρω πως συνεισφέρουν στη συζήτηση διεθνείς εμπειρογνώμονες για τα θέματα αυτά, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα να είναι ασφαλής για τους απασχολούμενους, να είναι όμως και ευέλικτη και να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.

Επίσης μιλήσαμε για τη δημιουργία ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια και μετά μιλήσαμε και για την κρίση του προσφυγικού. Είναι μια κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική κρίση και είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές αρχές.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπόρεσα σήμερα να ανακοινώσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει με επιπλέον 5,9 εκατομμύρια ευρώ σε επιδότηση επείγουσας ανάγκης την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.

Τέλος μιλήσαμε και πιο γενικά για τα θέματα της αξιολόγησης και για το γεγονός πως θα πρέπει αυτή να κλείσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά η χώρα και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε, με μεγάλη χαρά σας υποδεχτήκαμε στο Υπουργείο ως εταίρο, ακριβώς για να προωθήσουμε τα θέματα κοινού ενδιαφέροντός μας. Τρεις άξονες είχε κυρίως η συζήτησή μας. Έναν που αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις, ένα δεύτερο που αφορούσε τις συντάξεις και ένα τρίτο που αφορούσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και γενικά τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

Επιβεβαίωσα στον Αντιπρόεδρο ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησής μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, παράλληλα όμως με το πρόγραμμα που έχει για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων για μας είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, δεδομένης της γενικευμένης απορρύθμισης της τελευταίας πενταετίας. Παρατήρησα μάλιστα ότι κατά την γνώμη μου αυτό δεν είναι διμερές θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών εργασιακών σχέσεων και του είπα ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου για το λόγο αυτό μου ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν οι συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων, να συσταθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί μαζί με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος αυτού.

Ενημέρωσα επίσης τον κ. Αντιπρόεδρο, ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα.

Αυτά δεν είναι θέματα για τα οποία καταλήξαμε, απλώς τέθηκαν ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μέχρι ως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Τέλος στο θέμα του GMI, δηλαδή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναπτύξαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο χρηματοδότησης και οι δυο πλευρές συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης και από την Παγκόσμια Τράπεζα με την οποία έχουμε μια σχετική σύμβαση και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σε όλους -ειδικά στην Ελλάδα σε μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που έχει πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης-, αποτελεσματική βοήθεια.

Δεσμευτήκαμε επίσης ότι θα παραμείνουμε σε συνεχή επαφή, ακριβώς γιατί και οι δυο πλευρές θέλουν να ολοκληρώσουμε άμεσα την αξιολόγηση αυτή. Σημαντικό σημείο της οποίας αποτελεί και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ούτως ώστε η Ελλάδα να γυρίσει γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι απλή: Όταν μιλάμε για μείωση συντάξεων, για τι ποσοστό μιλάμε και για πότε, για ποια χρονολογία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:  Όπως έχω πει επανειλημμένα, δε μιλάμε για μια 11η μείωση συντάξεων που θα έρθει να προστεθεί στις 10 προηγούμενες. Ο σκοπός μας είναι να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα και η δημοσιονομική προσαρμογή να προκύψει ακριβώς μέσω της αρχιτεκτονικής του συστήματος.

Όπως σας είπα προηγουμένως, ζητάμε μάλιστα όταν μιλάμε για προσαρμογή, αυτή να μην είναι μόνο αποτέλεσμα περικοπής συντάξεων, αλλά ακριβώς και από προσθήκη νέων πόρων στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει Τεχνική Βοήθεια από τους εταίρους μας, ούτως ώστε αυτές οι προτάσεις που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση να ποσοτικοποιηθούν, και ν’ ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει.

Μας έχει παραδοθεί ήδη μια πρώτη  αναφορά, εκτίμηση αυτής της ποσοτικοποίησης από τους θεσμούς, σήμερα ήρθε ένα πρόσθετο κλιμάκιο Τεχνικής Βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, γιατί θέλουμε να έχουμε σφαιρική κάλυψη. Όταν θα έχουμε προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των στοιχείων σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά, έχουμε  δηλαδή συμφωνία στους αριθμούς, θ’ ανακοινώσουμε ακριβώς τι πρόκειται  να συμβεί.

DOMBROVSKIS: Θα ήθελα κι εγώ να επιβεβαιώσω αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Το βασικό εδώ είναι να έχουμε ένα σύστημα συνταξιοδοτικό το οποίο είναι δίκαιο, το οποίο προστατεύει επαρκώς, αλλά το οποίο θα πρέπει και σε οικονομικό επίπεδο να είναι βιώσιμο και κυρίως ομιλώ μεσομακροπρόθεσμα, οπότε εδώ συζητάμε για συστηματικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Αυτή τη στιγμή το συνταξιοδοτικό είναι κατακερματισμένο και δεν απηχεί επαρκώς τη συνεισφορά κάθε ασφαλισμένου, οπότε θέλουμε ν’ αλλάξουμε το σύστημα έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα έτσι ώστε ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί μόνο….. Τι εννοείτε; Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα πάνω σ’ αυτό;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δε θέλω να είμαι αναλυτικότερος επί του θέματος αυτού γιατί είναι από τα ζητήματα τα οποία και εμείς επεξεργαζόμαστε σε τεχνικό επίπεδο και θ’ αποτελέσουν προφανώς και βάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε μια καθυστέρηση τουλάχιστον σε όσα ξέραμε αρχικά για την υποβολή των ελληνικών προτάσεων και για το Ασφαλιστικό, ενώ έχουμε στον αέρα και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και περιμένουμε να πάρουμε 2 δις αυτή τη στιγμή από το EuroWorking Group. Πιστεύετε ότι αυτό είναι εφικτό με τόσα μέτωπα ανοιχτά;

DOMBROVSKIS: …αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δουλέψουμε πάρα πολύ εντατικά έτσι ώστε να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις. Η πρόθεσή μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο μήνα, αλλά αυτό απαιτεί πολλή εντατική δουλειά και από τις Ελληνικές Αρχές και από τους θεσμούς. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε εντατικά και βέβαια μέσα σ’ αυτό το πλέγμα υπάρχουν και τα θέματα και οι προτάσεις για το συνταξιοδοτικό.

Τώρα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αυτό δεν ήταν  μια πρόταση των θεσμών και όπως έχουμε πει και για άλλα θέματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εάν οι Ελληνικές Αρχές προτείνουν κάποια ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να το αντικαταστήσουν, οπότε αυτή τη στιγμή είναι απόφαση των Ελληνικών Αρχών εάν θα το διατηρήσουν ή αν θα προτείνουν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα.

Σήμερα το πρωί όταν το συζητήσαμε με τον κ. Τσακαλώτο στο Υπουργείο Οικονομικών, μας δήλωσε ξεκάθαρα πως έχουν σκοπό να προτείνουν εναλλακτικά ισοδύναμα για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Όπως σας έχουμε πει, πρέπει να συμπληρωθεί η αξιολόγηση, να κλείσουν τα πρώτα ορόσημα, άρα λοιπόν μόλις κλείσει η αξιολόγηση, τότε αυτά τα 2 δις θα είναι διαθέσιμα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ απλώς να επιβεβαιώσω ότι έχουμε κοινή πολιτική βούληση και εμείς και οι εταίροι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός των χρονικών ορίων  που έχουν αποφασιστεί, σε ό,τι μας αφορά θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τις συντάξεις μέσα στο Νοέμβριο ξέροντας πόσο δύσκολο είναι αυτό, μια που ουσιαστικά θα πρέπει μέσα σε 40 ημέρες να κάνουμε, όπως  έχω ξαναπεί, ό,τι δεν έχει γίνει 40 χρόνια στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν συνδέεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και το ρωτώ τούτο γιατί δεν γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση, ίσως να υπάρχει πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση και να περάσουμε στην επόμενη χρονιά που θα προκαλέσει προβλήματα στους Έλληνες καταθέτες.

DOMBROVSKIS: Έχετε απόλυτο δίκιο κι αυτός είναι ένας λόγος που πιέζει για να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της. Γνωρίζετε τα συμπεράσματα του Eurogroup που μίλησε για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και σίγουρα όχι αργότερα από ταις 15 Νοεμβρίου. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ν’ ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Γιατί τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα. Εάν κάποιος προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, νομίζω πως τ’ αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο.

Οι Ελληνικές Αρχές κατανοούν πως πρέπει ν’ ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αυτές οι οποίες επέμειναν πως θα πρέπει οι καταθέτες στις Ελληνικές Τράπεζες να προστατευθούν και αυτός είναι ο λόγος που μας οδηγεί στο να επιμείνουμε στο ότι θα πρέπει εμπρόθεσμα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Και οι δυο πλευρές όπως έχετε αντιληφθεί, επιδιώκουν το ίδιο, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μέσα στη χρονιά, γιατί αυτή είναι η ασφαλής οδός για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στην οικονομική σταθερότητα.