υπουργείο-εσωτερικών-τι-θα-κρατήσει-α-81564
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.11.2016 | 11:02

Υπουργείο Εσωτερικών: Τι θα κρατήσει (αφήσει) ο Σκουρλέτης από τον Κουρουμπλή

Αρκετές εξαγγελθείσες πολιτικές που έχουν μείνει στάσιμες θα κληθεί να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ένας πολιτικός πολύ διαφορετικός από τον κεντρώων καταβολών προκάτοχό του, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η έλευση του στενότερου (μαζί με τον Νίκο Παππά) συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της αντιπολίτευσης, στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, οδηγεί σε ομογενοποίηση τις πρωτοβουλίες υπουργείου και Μαξίμου και εκμηδενίζει το ενδεχόμενο να καταγραφούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, όπως έγινε στην περίπτωση του εκλογικού νόμου τόσο για τις εθνικές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αυτονομείται, το σημαντικότερο πεδίο όπου θα εστιάσει η πολιτική του νέου υπουργού θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει θέσει στόχο να ανοίξει τις πόρτες του στον εξ ορισμού εγγύτερο στον πολίτη θεσμό.

Από τον κ. Σκουρλέτη οι αυτοδιοικητικοί περιμένουν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, έχει περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και αναμένει την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συνοπτικά, φέρνει φιλικές στους εργαζόμενους αλλαγές, «σφίγγει» την εποπτεία των ΟΤΑ και διευθετεί ένα πλήθος θέματων, κυρίως για τους Δήμους. Ωστόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι άγνωστο εάν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών, ενώ σε πολλά του σημεία “εφάπτεται” με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή, τον «νέο Καλλικράτη» που αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο σύνολό του έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση. Το θέμα αυτό το χειρίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης και οι (λογικές) σκέψεις που υπάρχουν είναι τα επείγοντα θέματα του πολυνομοσχέδιου να περάσουν τώρα από τη Βουλή και στις αρχές του 2017 να έρθει ένα νομοσχέδιο με τις συνολικές αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, η Επιτροπή εξετάζει πολλάπλές αλλαγές που αφορούν τόσο θέματα Αποκέντρωσης, θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, ενώ το πιο «καυτό» όλων είναι το θέμα του εκλογικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλλει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης θα κληθεί να χειριστεί θέματα, τα περισσότερα σε συνεργασία με τους νέους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτική Νίκο Παππά και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, όπως:

  • Να καθιερώσει το Μητρώο Πολιτών, με βάση το οποίο θα διαλειτουργήσουν οι μεγάλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, όπως είναι το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ κλπ.
  • Να υλοποιήσει την πρωτοβουλία διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, έργο που φέρεται να βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής του με υπολογιζόμενη ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, τον Νοέμβριο του 2016 και την πλήρη εφαρμογή του έως το τέλος του 2017.
  • Να ολοκληρώσει την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας
  • Να αναμορφώσει τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας
  • Να εισηγηθεί το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και Λειτουργία των Χερσαίων Συνοριακών Σταθμών», που είχε καταθέσει ο κ. Κουρουμπλής.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκουρλέτης θα συνεχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, αρμοδιότητα την οποία είχε επωμιστεί ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας.