Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Δρομολογεί διαβούλευση πριν τη σύνταξη νομοσχεδίων

Τη θεσμοθέτηση της προδιαβούλευσης ετοιμάζεται να καθιερώσει η κυβέρνηση για νόμους που σχεδιάζει να συντάξει και να φέρει στη Βουλή.

Πριν δηλαδή λάβει νομοτεχνική μορφή ένα νομοσχέδιο θα προηγείται η διαβούλευση επί βασικών αδρών αρχών και των κύριων αξόνων που θα το διέπει.

Το πείραμα θα ξεκινήσει από το σχέδιο νόμου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να καταθετεί στη Βουλή ως τον Δεκέμβριο.

Και «αν το πείραμα πετύχει», επισημαίνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, «η προδιαβούλευση θα γίνει «μοντέλο» καλής πρακτικής στο Δημόσιο».

Ο σχεδιασμός για την κινητικότητα είναι τουλάχιστον ένα μήνα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή να δοθεί σε κοινωνικούς φορείς, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα στο Δημόσιο, οργανώσεις εργαζομένων και εμπλεκόμενους ένα γενικό περίγραμμα των στόχων και των παρεμβάσεων που χρειάζονται για ένα σύστημα μόνιμης κινητικότητας και θέσεων εργασίας με τις ανάγκες που υπάρχουν και την τοποθέτηση εργαζομένων εκεί που υπάρχουν κενά και πρέπει να καλυφθούν επειγόντως.

Οι ιδέες, οι παρατηρήσεις και τα σχόλια θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια θα προχωρήσει η σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο θα ανέβει κανονικά στο Διαδίκτυο (www.opengov.gr ) .

Ως τώρα τα νομοσχέδια δίνονταν σε δημόσια διαβούλευση όταν είχαν ήδη ετοιμαστεί με τα άρθρα τους και τις διατάξεις τους που είχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις. Επί αυτών στην ιστοσελίδα της ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr) καταγράφονται σχόλια για ορισμένες ημέρες και, όταν «έκλεινε» η διαβούλευση, το σχέδιο νόμου κατετίθετο στη Βουλή συνυπολογίζοντας κάποιες παρατηρήσεις.