υποικ-το-ν-σ-για-τη-δημόσια-διοίκηση-θα-122988
ΔΗΜΟΣΙΟ | 29.02.2016 | 19:59

ΥΠΟΙΚ: Το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση θα εφαρμοστεί σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές

Εφαρμογή σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές θα έχει ο νέος νόμος που θέσπισε η κυβέρνηση αναφορικά με τη στελέχωση της δημόσιος διοίκησης και την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας (29/2), απαντώντας σε πρωινή δήλωση της συντονίστριας Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτού Α’ Αθηνών Όλγας Κεφαλογιάννη και της υπεύθυνης του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτού Β’ Αθηνών ‘Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βέσταγκερ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: «Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποσκοπεί στη θωράκιση της ανεξαρτησίας της, με σεβασμό στη νομολογία και πρακτική των ευρωπαϊκών οργάνων. Η τροποποίηση του ν. 3959/2011 διαμορφώθηκε με αποκλειστικό κριτήριο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της ως ανεξάρτητη αρχή και τη συμπλήρωση των νομικών κενών.

Είναι πρόκληση, επομένως, η Νέα Δημοκρατία να αναφέρεται σε διορισμούς «συγγενών και φίλων», ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στην καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της συγγένειας ή της συζυγικής σχέσης με μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον αντιφατικό να γίνεται λόγος για διορισμούς αρεστών, όταν, μόλις τον Νοέμβριο, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το διορισμό των δύο νέων εισηγητών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από πρόταση του νυν υπουργού Οικονομίας.

Αυτή η διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων δείχνει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Το ίδιο ισχύει και για το νέο νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση αναφορικά με τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης και την υπηρεσιακή εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων και ο οποίος θα έχει εφαρμογή σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, περισσότερη αυτοκριτική και λιγότερα επικοινωνιακά τεχνάσματα από ένα κόμμα που συνέδεσε το όνομά του με τις αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, με υπουργικές αποφάσεις, στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης τον Δεκέμβριο του 2014».