υπεσ-ευνοϊκή-η-ρύθμιση-για-ακίνητα-σε-π-11058
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.09.2017 | 16:54

ΥΠΕΣ: Ευνοϊκή η ρύθμιση για ακίνητα σε πλατείες που επιβαρύνονται με φόρο

Ευνοϊκή και υπέρ των πολιτών, χαρακτηρίζει τη ρύθμιση του άρθρο 67 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4483/2017 που τροποποιεί το άρθρο 26 του ν.1828/1989 και αφορά την καταβολή δημοτικού φόρου από ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται πάνω ή δίπλα σε πλατείες. 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣΕ, σημειώνει:

“Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», περί δήθεν ενεργοποίησης νόμου του 1931 από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προβλέπει «φόρο υπέρ βωμών και πλατειών», το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι μία ρύθμιση υπέρ των πολιτών αντιμετωπίζεται ως το ακριβώς αντίθετο, μέσω της άσκησης μιας ιδιόμορφης «συμβολαιακής δημοσιογραφίας».

Ειδικότερα:

Το άρθρο 67 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4483/2017 τροποποιεί το άρθρο 26 του ν.1828/1989.

Ο νόμος του 1989 δεν είναι «παγωμένος» για να τον «ξεπαγώσει» η οποιαδήποτε ρύθμιση. Είναι νόμος σε ισχύ. Από αυτόν απορρέει η υποχρέωση των δήμων να βεβαιώνουν και να εισπράττουν τις σχετικές οφειλές εδώ και δεκαετίες.

Η πρόσφατη ρύθμιση δεν προβλέπει κανενός είδους νέα επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται δίπλα από εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν προκειμένου να γίνουν πλατείες και ελεύθεροι χώροι, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των παρόδιων ιδιοκτησιών ή ακόμη και την αύξηση της έκτασής τους – στις περιπτώσεις προσκυρώσεων – πάντα εντός του σχεδίου πόλεως.

Αντιθέτως, η νέα ρύθμιση κινείται προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ιδιοκτητών, καθώς προβλέπει ένα περισσότερο ευέλικτο καθεστώς, από το ισχύον, για την αποπληρωμή των οφειλών:

· Η διάταξη του 1989 προέβλεπε από 5 μέχρι 10 ετήσιες ισόποσες δόσεις

· Η νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση προβλέπει αποπληρωμή μέχρι 15 χρόνια με μηνιαίες ισόποσες δόσεις

Ταυτόχρονα, διατηρείται το ποσοστό έκπτωσης 20% για την εφάπαξ καταβολή του ποσού.

Η ευνοϊκότερη τροποποίηση του παλαιότερου άρθρου προέκυψε από την αναγνώριση των δυσκολιών που προκαλεί η οικονομική κρίση στους πολίτες, ενώ ήταν και αίτημα πολλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι σαφές ότι το δημοσίευμα επιδίωξε να προσαρμόσει τα γεγονότα σε προειλημμένα συμπεράσματα, υπακούοντας σε ένα μονότονο μοτίβο. Το αποτέλεσμα είναι ανακριβές, παραπλανητικό και μπορεί να προκαλέσει αναίτια ανησυχία στους πολίτες. Αλλά, φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί για να αποφεύγονται τέτοιου είδους παραμορφώσεις της πραγματικότητας”.