υπεσ-ακατανόητη-η-αποχώρηση-της-κεδε-α-63056
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 02.02.2017 | 15:00

ΥΠΕΣ: Ακατανόητη η αποχώρηση της ΚΕΔΕ από την Επιτροπή του Καλλικράτη

Nα ξανασκεφτεί την απόφαση της να μην συμμετέχει στην Επιτροπή διαλόγου για την αλλαγή του «Καλλικράτη», καλεί με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Ακατανόητη η αρνητική στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στη διαδικασία  διαβούλευσης για τον ‘Καλλικράτη’», την ΚΕΔΕ το υπουργείο Εσωτερικών. «Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε,  ευθέως και με σαφήνεια,  το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας», τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΣ.

Αναλυτικά:

Πραγματική έκπληξη προκαλεί η επιλογή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο – έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργικής διαβούλευσης-  επικαλούμενο ακατανόητους λόγους, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ένωσης στην Επιτροπή και τις Υποεπιτροπές διαλόγου  για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε,  ευθέως και με σαφήνεια,  το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η  συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Καλούμε την ΚΕΔΕ να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει  στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά.