ΥΠΕΚΑ: Στον παγκόσμιο χάρτη της Γεωθερμίας και η Ελλάδα

«Σύνθημα» για την ανάπτυξη της Γεωθερμίας και στην Ελλάδα δίνει ο (επιτυχημένος) Διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας μας, αναφορικά με τη μίσθωση τεσσάρων (4) προσφερόμενων προς έρευνα – ανάπτυξη περιοχών (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος), όπου σύμφωνα με το Ι.Γ.Μ.Ε. υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού.

Στο διαγωνισμό που έγινε σε μία συγκυρία κατά την οποία λόγω της «ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης» εντείνεται  συζήτηση για τη χρήση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δόθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι (6) εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. Ευρώ και συμμετείχαν οι:

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την αποσφράγιση των φακέλων προσφέρθηκαν οι παρακάτω τιμές:

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΕΒΡΟΣ

ΝΕΣΤΟΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΧΙΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΙΤΑ ΑΕ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ (Ελλάδα)

53.72 €

71.37 €

33.37 €

31.58 €

ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ AE (Ελλάδα)

13.54 €

12.73 €

9.24 €

8.33 €

ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ ΑΕ (ENEL – Ιταλία)

8.15 €

8.92 €

1.76 €

0.88 €

ORMPOWER 13 INC (Ισραήλ – ΗΠΑ)

13.53 €

12.83 €

Hellenic Geothermal Holding INC (Καναδάς)

28.44 €

18.69 €

22.39 €

ENERGEAN OIL & GAS (Ελλάδα)

8.08 €

ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Ο διαγωνισμός αυτός θεωρείται επιτυχής αφ’ ενός μεν από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εταιρειών από διάφορες χώρες, όπως Καναδάς, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιταλία και φυσικά από την Ελλάδα, αφ’ ετέρου δε από το γεγονός ότι το σύνολο των προσφορών έφτασε  στα 350 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι διαγωνισμός αυτός δίνει ένα άλλο σοβαρό μήνυμα στην αγορά ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα που προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, και ιδιαίτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από το ΥΠΕΚΑ σε περίπου 2 μήνες, μετά και από την τελική συνολική αξιολόγηση των φακέλων.

ΥΠΕΚΑ: Δικαιωνόμαστε

Σε ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για  «επιτυχία του διαγωνισμού που δικαιώνει την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη  Μανιάτη, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα χρόνια αιτήματα Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών προχώρησαν σε αυτήν την Προκήρυξη, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης τόνισε ότι  «σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο για τη χώρα μας. Η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου, με συνολικά 18 επενδυτικές προτάσεις για τα 4 γεωθερμικά πεδία που προκηρύχθηκαν, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη Γεωθερμία. Έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.ά. Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Που εφαρμόζεται η γεωθερμία

Να σημειωθεί ότι τα γεωθερμικά πεδία εντοπίζονται μετά από γεωφυσική έρευνα σε βάθος που ξεκινά από το 1 και φτάνει έως 4 χλμ. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται με γεωτρήσεις που ανάλογα με το βάθος κοστίζουν από 1,5 εκατ. και φτάνουν στα 12 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το γεωθερμικό πεδίο είναι σαν μια υπόγεια λίμνη, ένας υπόγειος ταμιευτήρας όπου συσσωρεύεται ρευστή ύλη. Το ρευστό αυτό θερμαίνεται από το μάγμα που βρίσκεται σε βάθος 5 έως 6 χιλιομέτρων κάτω από τον ταμιευτήρα.

Με τη γεώτρηση αντλείται το ρευστό και βγαίνει ο ατμός που χρησιμοποιείται μέσω τουρμπινών για την ηλεκτροπαραγωγή. Η υπόλοιπη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές όπως η τηλεθέρμανση, τα θερμοκήπια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ακόμη και για spa. Μετά τη χρήση, ό,τι απομένει, ρίχνεται ξανά στον ταμιευτήρα μέσω μιας δεύτερης γεώτρησης, δηλαδή το «καύσιμο» επαναχρησιμοποιείται και είναι ανεξάντλητο.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη στις Σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ αλλά και το Ελ Σαλβαδόρ, τις Φιλιππίνες, την Κόστα Ρίκα και την Κένυα. Στην Ισλανδία η γεωθερμία καλύπτει περίπου το 45% των αναγκών των κτιρίων σε θέρμανση. Το ένα τρίτο της ενέργειας προέρχεται από βαθειά πεδία και τα υπόλοιπα από οικιακές αντλίες θερμότητας. Μόνο στη Σουηδία έχουν εγκατασταθεί περίπου 300 χιλιάδες γεωθερμικά συστήματα και προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο μέλλον σημαντική αύξηση διεθνώς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ